Topnyheder

Regeringen skærer i grøn forskning

Regeringen giver markant færre penge end SR-regeringen til forskning i grøn energiteknologi. Også økologi mister penge på den kommende finanslov.

Forskning i økologi og grøn teknologi prioriteres markant lavere af Venstre-regeringen end SR-regeringen. Foto: Venstre/flickr

Regeringens grønne realisme betyder færre penge til forskning i økologi og grøn energiteknologi - sidstnævnte også betegnet som EUDP-midler (Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram).

Det oplyser DR og Ritzau i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

En Cowi-rapport har ellers vist, at for hver krone, der investeres i grøn teknologiforskning, kommer der 2,7 kroner ud af det i meromsætning for virksomheder i demonstrationsfasen.

Desuden forpligtede Danmark sig under klimatopmødet til at bevilge mindst 580 mio. kr. til rene energiteknologier inden 2020, og regeringen og partierne bag finanslovens delaftale har i denne omgang afsat 193 mio. kr. til forskningen.

Det er ca 10 mio. kr. mere end sidste år, da der var bevilget et historisk lavt beløb på knap 183 mio. kr., men hele 193 mio. kr. færre, end da venstrefløjsregeringen i 2015 bevilgede knap 386 mio. kr. til formålet.

Her en oversigt over EUDP-bevillingerne fra Finansloven 2016, der blev indgået sidste år. Beløbene under 2017 og fremefter er regeringens eget afsatte beløb - dertil forhandler man om at tilføre yderligere midler fra forskningsreserven.

Kritik fra oppositionen

Delaftalen møder kritik fra både Socialdemokraterne og Radikale Venstre.

- "Vi synes ikke, det er rimeligt at skære så hårdt på forskningen. Det kommer til at ramme miljøteknologi," siger Socialdemokraternes Christine Antorini til DR.

De Radikales Sofie Carsten Nielsen mener, at de 555 mio. kr., der i alt er afsat til forskningsreserven er for lidt, i forhold til de 671 mio. kr. der blev givet sidste år.

For få dage siden talte formanden for Ingeniørforeningen IDA, Thomas Damkjær Petersen, også om, hvor vigtige EUDP-midlerne er for forskningen:

- "Kapital er vigtig for alle innovationsprojekter, men særligt når vi taler om højteknologiske og forskningsbaserede projekter på energiområdet kan udviklingsvejen fra en ellers lovende idé til salgsklart produkt være særdeles lang. Og samtidig er der relativt få energiinvestorer i Danmark."

Venstres forskningsminister Ulla Tørnæs mener ikke, at der er noget at komme efter.

- "Det er ikke et beløb, som skal gives særskilt i et år, og forskningsreserven, som vi har udmøntet i år, består samlet set af 555 millioner, og det er et beløb, der samlet set skal tilgodese andre områder end energiforskningen," siger Ulla Tørnæs.

Økologi bliver kraftigt beskåret

Samtidig bliver forskningen øremærket økologi beskåret til 10 mio. kr. Sidste år var der afsat dobbelt så meget, 20 mio. kr., og i alt 55 mio. kr. var øremærket formålet i 2015 under SR-regeringen.

Det møder kritik fra Landbrug & Fødevarers afdelingsleder for økologi, Kirsten Lund Jensen.

- "Det vil betyde, at man ikke lige så hurtigt får udviklet nye metoder. For eksempel har vi en udfordring med at få udnyttet næringsstofferne bedre og få flere næringsstoffer til rådighed. Det vil vi rigtig gerne have forsket i. Det kommer bare til at gå langsommere," siger hun til Ritzau.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk