Topnyheder

Regeringen vil bygge mere i skovene

Der skal bygges mere i de danske skove, mener regeringen, som vil lempe Skovloven. K-politiker kalder regeringen den "mest naturfjendske" længe, mens Liberal Alliance glæder sig over forslaget.

Regeringen vil lempe Skovloven. Foto: Pixabay

Bedre muligheder for byudvikling, vindmøller, riverrafting og børnehaver i skovene. Det er på tegnebrættet med regeringens ønske om, at de danske skove fremover skal kunne bebygges mere. Derfor vil den til februar fremsætte et lovforslag, der skal lempe Skovloven, som er ældre end Grundloven. Det skriver altinget.dk.

Styrelsen for Vand og Naturforvaltning har i en række forslag lagt op til, at Skovloven ikke "skal hindre en udvikling af den bymæssige bebyggelse i bykvarterer eller sommerhusområder".

LA bakker op

Liberal Alliance, som tidligere har foreslået at privatisere en del af den offentlige skov, glæder sig over forslaget og håber, at det giver kommunerne ret til at bestemme mere i forhold til staten.

"Det er meget vigtigt, at vi får åbnet det her op. For der er regler, som fastholder lokalområder i et jerngreb. Hvor alle ønsker at udvide et parcelhuskvarter eller andet, men ikke kan få lov til det," siger LA's miljøordfører, Carsten Bach, til Altinget.

Adspurgt af Globalen om der er en grænse for, hvor meget skov, der må fældes, til fordel for bebyggelse, svarer Carsten Bach:

- "Der er jo ikke nødvendigvis tale om at fælde skov til fordel for byggeri, men primært hvor tæt på eksisterende skov der må bygges. LA mener, at udviklingen skal styres lokalt, og at beslutningskompetencen bør være kommunal. Jeg vil som landspolitiker ikke have vetoret over bestemte arealer i kommunerne."

Med hensyn til vindmøller i skovene er LA grundlæggende skeptisk over for udbygningen af vindenergi, men bakker op om vindmøller i skovplantager frem for "højværdi natur", da de ikke vil forstyrre mennesker nær så meget som i andre områder.

K-politiker: Naturfjendsk regering

Danmarks Naturfredningsforening er bekymret og henviser bl.a. til, at en lempelse af skovloven kan få konsekvenser for naturen og parkerne i byerne.

Også det konservative byrådsmedlem i Frederiksberg Kommune Nikolaj Bøgh kritiserer regeringens forslag.

- "Den nuværende regering er desværre den mest naturfjendske, vi har haft i mange, mange år. Alt skal åbenbart prøves af for at gøre det lettere at tjene penge på vores naturværdier, nu også ved at forsøge at slække på lovgivningen og gøre det lettere at bygge i skovene og udnytte dem til alskens kommercielle aktiviteter," skriver han på sin Facebook-profil og tilføjer senere i en kommentar til den affødte debat:

- "Det er jo den evige undskyldning; Hvad er der galt med en lille hytte hist, en vindmølle pist, eller et lillebitte vandland? Men dropper vi den centrale styring, så bliver konsekvenserne uoverskuelige for vores natur," skriver han, med henvisning til hvis loven i højere grad skal administreres i kommunerne frem for centralt af staten.

Han frygter, at det vil føre til en intern konkurrence kommunerne imellem om at bygge mere og mere for at tiltrække investeringer i naturområderne.

På Christiansborg vil Det Konservative Folkeparti dog ikke på forhånd afvise regeringens forslag. Ifølge politisk ordfører Mette Abildgaard vil man først tage stilling til det, når forslaget fremsættes til februar.

14 pct. af Danmark er skov - 75 pct. af den er privatejet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk