Topnyheder

Dyrere for miljøfolk at klage - gratis for landbruget. Venstre afviser forskelsbehandling

Regeringen har lagt op til at gøre det markant dyrere for miljøorganisationer at klage over miljøsager - samtidig skal det være gratis for landbruget. Venstre afviser, at det er forskelsbehandling.

Danmarks Naturfredningsforening anklager Venstre for forskelsbehandling i miljøsager. Venstre afviser. Foto: Pixabay

Det er ikke forskelsbehandling, at Venstre i september lagde op til at gøre det gratis for landmænd at klage til et nyt klagenævn, samtidig med at prisen for miljøorganisationer bliver hævet med 360 pct.

Sådan lyder det fra Venstres miljø- og fødevarerordfører Erling Bonnesen i et skriftligt svar til Globalen.

- "På forskellige sagsområder har der i mange år været forskellige satser, ligesom der på nogle områder ikke er gebyr på. Det er meget naturligt, at forskellige sagsområder behandles forskelligt. Der er således ikke tale om, at vi forskelsbehandler."

Erling Bonnesen havde, da Globalen kontaktede ham første gang den 5. oktober, ikke hørt om sagen og ville derfor først sætte sig ind i stoffet, inden han udtalte sig. Hans kommentar blev modtaget i dag den 1. november.

Nyt klagenævn

Sagens baggrund er et nyt udspil fra regeringen. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening har regeringen lagt op til, at der skal dannes et nyt Miljø- og Fødevareklagenævn, som skal ligge under Miljø- og Fødevareministeriet.

Ydermere vil regeringen hæve gebyret for at klage eksempelvis over ulovligt fældet skov eller forurening; fra de nuværende 500 kr. til 1.800 kr. Samtidig lægges der op til, at landbruget og andre omfattet af fødevarelovgivningen kan klage gratis.

- "Regeringen optræder endnu engang som landbrugets forlængede arm. Vi har meget svært ved at se argumentationen for den her forskelsbehandling, udover at regeringen demonstrativt tilgodeser et enkelt erhverv over hensynet til fælles goder som natur og miljø," siger Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen.

Også for almindelige borgere vil regeringen hæve prisen; fra 500 kr. til 900 kr.

Venstre har kæmpet for gebyrer

Det er ikke første gang, at Venstre har været bannerfører for højere gebyrer i miljøklagesager. I 2003 fastsatte daværende miljøminister Hans Christian Schmidt (V) et gebyr på 500 kr. fra almindelige danskere, når de ville klage over gylletanke og lignende til Naturklagenævnet.

Samtidig lagde VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti op til, at det skulle være gratis for landmændene at klage over de daværende amters vedligeholdelse af vandløb.

Måtte trække forslag tilbage

I 2010 lagde daværende miljøminister Karen Ellemann op til en massiv prisstigning på hele 600 pct. - til 3.000 kr. - for at klage. Det blev der dog sat en stopper for, da Dansk Ornitologisk forening klagede med den begrundelse, at det ville være i strid med den såkaldte Århus-konvention, som Danmark har tilsluttet sig. Den siger nemlig, at det ikke må være uoverkommelig dyrt eller besværligt at klage i miljøsager.

I marts erfarede Ekstra Bladet, at miljøminister Esben Lunde Larsen ville hæve priserne i miljøklagesager, men det afviste han pure:

- "Jeg har noteret mig, at Ekstra Bladet i de seneste dage har skrevet, at jeg skulle være i gang med at hæve gebyrerne for miljøklagesager. Det kan jeg afkræfte."

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk