Topnyheder

Intelligente trafiksignaler giver flydende trafik og mindre forurening

Et forsøg med intelligente trafiksignaler i en amerikansk by har haft mærkbar positiv effekt på trafikken og bilernes forurening. Forsøget bliver nu udvidet.

Trafikken flyder bedre med intelligente trafiklys, der registrerer trafikken. Foto: Henrik Ismarker/flickr

Trafikanter og borgere i Pittsburgh, USA, kan glæde sig over, at køerne er blevet lidt kortere, og trafikforureningen lidt mindre de seneste år. Siden 2012 har byen som led i et forsøg implementeret intelligent stoplys fra Rapid Flow Technologies i 50 trafikkryds, og resultatet har været mærkbart.

Ifølge Rapid Flow Technologies beregninger har de intelligente lyssignaler, som får trafikken til at glide bedre, sænket bilernes udledning med 21 pct., transporttiden med 25 pct. og ventetiden med 40 pct. Det sriver mediet GCN.

Myndighederne har nu bevilget godt 10 mio. dollars til, at systemet udbygges.

Ved hjælp af kameraer og sensorer kan lyssignalerne rette sig efter trafikken og sende beskeder til hinanden, så de er bedre koordineret. Teknologien blev oprindeligt udviklet af forskere ved Carnegie Mellon University, som siden stiftede virksomheden Rapid Flow Technologies.

Udbygningen af systemet vil ske over de næste tre år og betyder samtidig forbedringer af det. Eksempelvis vil trafiksignalerne tage højde for fodgængere og registrere, om busserne holder tidsplanen eller er forsinkede for eventuelt at give dem grønt lys i flere kryds.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE