Topnyheder

Forskere har fundet ny sammenhæng mellem sprøjtegifte og biers massedød

Glem fokus på de sikre grænseværdier - bier bliver udsat for så mange forskellige typer sprøjtegifte, at det sandsynligvis er en af årsagerne til, at bestanden af bier falder i flere lande, vurderer forskere bag et nyt studie.

Forskere har fundet en sammenhæng mellem kolonidød hos bier og antallet af forskellige sprøjtegifte. Foto: Pixabay

Det kan godt være, at en bi kan klare at blive eksponeret for en lav dosis af en type sprøjtegift - men når den udsættes for flere forskellige typer sprøjtegifte, er det sandsynligvis dødeligt.

Det konkluderer forskere bag et nyt studie, der som det første af sin slags har undersøgt, hvor mange typer gifte der akkumulerer sig i honningbikolonier i løbet af en sæson. Det skriver ScienceDaily.

Fulgte bierne gennem en hel sæson

Forskerne fulgte 91 honningbikolonier gennem en hel sæson og fandt en klar sammenhæng mellem antallet af pesticider i kolonien og en forhøjet dødelighed - og det var vel at mærke uanset pesticidernes dosis. Iblandt var i øvrigt svampegifte, der i USA anses for at være sikre for bierne, men ifølge forskerne tyder på at være dræbende for bierne.

Forskerne mener, at selvom giftene hver for sig forekommer i en relativt lav dosis, kan bierne ikke håndtere flere forskellige typer gifte, der i løbet af en sæson hober sig op i kolonien.

- "Vores resultater strider fuldstændig imod en af de basale principper i toksikologi: at dosen afgør giftigheden," siger Dennis van Engelsdorp, adjunkt i entomologi ved University of Maryland, USA, og medforfatter til studiet.

- "Vi fandt ud af, at antallet af de forskellige stoffer havde en klar sammenhæng med kolonidød, hvilket indikerer, at en stigende mængde stoffer på en eller anden måde forhindrer bierne i at afgifte sig selv," tilføjer han.

I alt fandt forskerne 93 forskellige typer gifte i kolonierne. De fandt imidlertid kun en insignifikant mængde af de såkaldte neocotinoider, der er stærkt mistænkt for at slå bier ihjel.

I alt står syv forskere bag studiet, der er publiceret online i tidsskriftet Nature Scientific Reports.

Se et kort tv-indslag om studiet herunder:

Bier udgør en milliardværdi

Antallet af honningbikolonier er faldet drastisk i USA de seneste årtier: I 1947 var der seks mio. kolonier, og tallet er mere end halveret til ca. 2,6 mio. i dag.

I Europa er ni pct. af bi- og sommerfuglearterne udrydningstruede, mens bestandene for 37 pct. af biarterne og 31 pct. af sommerfuglearterne er faldende.

Nedgangen af bier er en udfordring for landbruget, som er afhængig af deres pollenspredning. Alene i USA vurderes biernes funktion at udgøre en værdi på 24 mia. dollars om året.

I januar udgav det amerikanske miljøministerium, EPA, en rapport om insektgiften imidacloprid, der laves af Bayer, og som har vist sig at være destruktiv for bestanden af honningbier. EPA's rapport viste negative effekter på bierne selv ved lave doser af imidacloprid i blomsternes pollen og nektar.

To studier udgivet i foråret 2015 i tidsskriftet Nature viste også, at giftene imidacloprid, thiamethoxam og clothianidin påvirker bierne.

Et studie har også vist, at bierne ikke kun eksponeres for gifte i landbruget, men også i private haver.

Ud over sprøjtegifte kan også sygdomme, klimaændringer og rydning af naturområder være årsagerne bag biernes død.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE