Topnyheder

Professor: Isbjørn i storcenter vil blive mere og mere sindssyg

Isbjørnen Pizza lever i en glasindhegning i et kinesisk storcenter og udviser symptomer på sindssyge. Hans mentale tilstand vil sandsynligvis kun blive værre, lyder advarslen fra en ekspert.

Hovedet vajer fra side til side, han går frem og tilbage og gnaver i jernbjælker. Isbjørnen Pizza, der er udstillet i en indendørs zoo i et kinesisk storcenter, udviser klassiske symptomer på sindssyge - og han vil sandsynligvis få det værre og værre, hvis der ikke gribes ind.

- "Denne isbjørn udviser klassisk stereotyp adfærd, heriblandt at svaje med hovedet og gentagne bevægelser forårsaget af frustration og dårlig velfærd. Dette er dyrets måde at håndtere stressende, ubehagelige omgivelser såsom øde indhegninger, kedsomhed og konstante forstyrrelser fra besøgende. De forhold, han holdes under, er fuldstændig uhensigtsmæssige og langt fra noget, der bare minder om hans naturlige leveområder, og hvis der ikke bliver gjort noget, vil han sandsynligvis falde dybere og dybere ned i en mental afgrund," siger professor Alastair Macmillan, veterinær rådgiver hos organisationen Humane Society International/UK, i en pressemeddelelse.

Opførslen betegnes også som 'zoochosis' - opkaldt efter den stereotype adfærd, som mange dyr i zoos og cirkus udviser på grund af manglende stimulering og muligheder for naturlig adfærd.

Harca. 500 arter udstillet

Akvariet, Grandview Aquarium, i Grandview Mall i Guangzhou har siden sin åbning i januar mødt både glade gæster og demonstranter, der kræver, at det lukkes.

Omtrent 500 arter, heriblandt også Hvidhvalen, udstilles i akvariet, der har fået kritik for at være overfyldt og ikke imødekomme dyrene basale behov for naturlige omgivelser. En video af en apatisk Pizza liggende på gulvet med bævrende mund har været med til at give isbjørnen sit tilnavn "verdens mest triste isbjørn".

Man har kunnet læse, at Pizza angiveligt går sammen med en anden isbjørn, men da Humane Society International besøgte Pizza i september var han den eneste isbjørn.

- "Det er helt klart, at denne isbjørn blandt mange andre ting har brug for langt mere plads, naturlig belysning og markant forbedrede muligheder for en naturlig adfærd - som minimum. Hvis det ikke kan opfyldes ved Grandview akvarium, så er den eneste ansvarlige handling at flytte bjørnen til et sted med bedre forhold," siger Chris Draper fra organisationen Born Free Foundations dyrevelfærdsafdeling.

Ledelsen: Pizza er sund og rask

Yorkshire Wildlife Park i England har tilbudt at tage imod Pizza, men Grandview afslog.

Mens ledelsen bag storcentret mener, at den lærer folk om dyrelivet ved at have zoo'en, mener Humane Society International derimod, at man lærer folk at opføre sig respektløst over for dyr. Organisationen opfordrer nu folk til at skrive "høflige beskeder" til kinesiske diplomater verden over om at få flyttet Pizza til bedre og mere naturlige omgivelser.

I en mail til New York Times skriver ledelsen fra Grandview Mall, at "Pizza er sund og rask".

Globalen skrev også om Pizza tilbage i juli. Læs denne artikel her: Organisation om isbjørn i indkøbscenter: Profit kommer før velfærd

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE