Topnyheder

Vi lever med al sandsynlighed i det varmeste år nogensinde målt

Temperaturen for ni af årets måneder er nu opgjort, og de peger med al sandsynlighed på, at vi befinder os i det varmeste år, siden Nasas målinger begyndte for 136 år siden. September blev også rekordvarm.

Den globale temperatur for 2016 vurderes at ende på ca. 1,25 grader celsius ift. gennemsnitstemperaturen i 1900-tallet. Illustration og data: Nasa

Rekordvarmen fortsætter. Således blev september 2016 den varmeste september i de 136 år, Nasa har målt klodens temperaturer. Rekorden kommer, efter at august og juli ligeledes slog deres individuelle varmerekord. Det oplyser det amerikanske rumfartsagentur Nasa, som også forsker i klimaet.

Faktisk har 11 af de seneste 12 måneder slået deres egen varmerekord ifølge Nasas målinger. Oprindeligt vurderede man, at juni 2016 også slog sin rekord, men efterfølgende data fra målestationer på Antarktis viste, at måneden "blot" blev den tredjevarmeste målt.

Ifølge Gavin Schmidt, direktør for Nasas Goddard Institute for Space Studies, vil 2016 med 99 procents sandsynlighed blive det varmeste år, der er målt, siden 1880. Temperaturen ventes at ende på 1,25 grader celsius over gennemsnittet for 1900-tallet.

Gavin Schmidt lagde denne graf ud på Twitter - den viser temperaturudviklingen siden 1880 og den forventede temperaturstigning i 2016 ift. 2015.

Dermed vil 2016 slå varmerekorden, der blev sat i 2015, som igen slog rekorden sat i 2014.

Ikke set lignende

i 1.000 år

Nasas data kommer fra omtrent 6.300 målestationer placeret verden over både på lands og til vands.

Ifølge David Karoly, klimaforsker ved University of Melbourne, Australien, har vejrfænomenet El Niño gjort sit for at gøre året varmere, men effekten udgør blot 0,2 grader af opvarmningen, hvilket betyder, at menneskets påvirkning står for ca. 1,1 grad.

I august udtalte Gavin Schmidt, at hastigheden af den globale opvarmning ikke er set lignende i mindst 1.000 år, og det er dermed også usandsynligt, at opvarmningen kan holdes under de to grader celsius, som blev aftalt ved klimatopmødet i Paris sidste år. Hans udtalelse faldt på baggrund af iskernemålinger, som gør forskere i stand til at vurdere tidligere tiders temperaturer.

"I de seneste 30 år har vi virkelig bevæget os ind på et usædvanligt territorium. Det er ikke set lignende i 1.000 år. Der har ikke været en periode med en tilsvarende temperaturstigning som den i det 20. århundrede," sagde han og afviste dermed påstanden om, at den globale opvarmning nu skulle være stoppet eller holde pause.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE