Topnyheder

Landbrugsmedarbejdere tævede køer - nu erklærer de sig skyldige

Køer slået med jernrør, sparket og hængt op i kæder ved halsen. En retssag om dyremishandling hos en af Canadas store mejeriproducenter i fuld gang, og flere af de tiltalte vil erklære sig skyldige.

Det var rystende optagelser, som dyreværnsorganisationen Mercy For Animals kunne fremvise i 2014. Ifølge dets vicepræsident nogle af de værste, hun havde set.

Organisationen var gået undercover hos Chilliwack Cattle Sales - en del af Canadas største mejeriproducent Saputo - og her bevidnede man adskillige former for dyremishandling; køer blev slået med kæder og jernrør, sparket og hængt op ved halsen med en jernkæde. Tyre blev slået i testiklerne, og flere af dyrene havde desuden infektioner.

Selve virksomheden, de fem ejere og syv medarbejdere i alderen 20 til 22 blev tiltalt for brud på op mod 20 forskellige forhold; 16 af forholdene hører under Prevention of Cruelty to Animals Act, mens fire er under Wildlife Act, hvilket vedrører behandlingen af en due - nærmere detaljer om dette er dog ikke oplyst, men den er rettet mod fire af de tiltalte.

"Forfærdelig" video

Forsvarsadvokaten har nu ifølge flere canadiske medier udtalt, at virksomheden, én af ejerne og tre medarbejdere vil erklære sig skyldige ved en kommende høring i december. Det er dog uvist, hvilke forhold de erklærer sig skyldige i.

Uden for retssalen sagde Mercy For Animals vicepræsident, Krista Hiddema, at hun håber, at de skyldige får den hårdest mulige dom.

"Videoen er fuldstændig forfærdelig. Det er noget af den mest forfærdelige dyremishandling, jeg nogensinde har set," sagde hun til lokalmediet Chilliwack Times.

Dyr lærer ikke noget af vrede

Tidligere i sagsforløbet har dyrlæge og adfærdsekspert Don Hoglund forklaret, at det ikke nytter noget at blive vred på dyrene og lade frustrationerne gå ud over dem, hvis de ikke lystrer. Dyrene forstår ikke, hvad menneskets vrede skyldes og lærer derfor ikke noget af det. Tværtimod reagerer de langt mere positivt på tålmodighed, ro og gentagne anvisninger.

Dagen efter, at videoen blev offentliggjort, meddelte B.C. Milk Marketing Board, der regulerer områdets mælkeproduktion, at det ikke ville modtage mælk fra Chilliwack Cattle Sales, før der blev foretaget en uafhængig undersøgelse af gårdens forhold. Samtidig lød det fra instansen, at den ville destruere al mælk, den var i besiddelse af, fra Chilliwack Cattle Sales.

En af ejerne - Jeff Kooyman - sagde dengang, at videoen var "forfærdelig at se" og lovede at samarbejde med SPCA - Canadas pendant til Dyrenes Beskyttelse - om at træne sine ansatte bedre. Ledelsen fyrede også otte medarbejdere efter at have set optagelserne.

Kvæg indsmurt i egen afføring

B.C. Milk Marketing Board har undersøgt, hvordan det står til med dyrevelfærden i resten af British Columbia - det canadiske territorium, hvor Chilliwack ligger.

Det nedslående resultat var, at 25 pct. af mejerilandbrugene over en 18 måneders periode ikke formåede at leve op til minimumkravene om dyrevelfærd som beskrevet i The Dairy Code of Practice. Blandt andet fandt man overfyldte stalde, lamme kvæg, kvæg indsmurt i deres egen afføring, haler, der var revet af, samt brændemærkning eller afhorning uden brug af smertestillende.

Se de skjulte optagelser øverst i artiklen - der skal advares om stærke billeder.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE