Topnyheder

"Ingen kan længere rationelt så tvivl om forskningen i menneskeskabte klimaforandringer"

Parisaftalen træder i kraft inden årets udgang. Det er en realitet, efter at 72 lande, der samlet står for 56 pct. af verdens CO2-udledning, har godkendt aftalen længe før ventet.

Ikke engang et år efter, at lederne krammede hinanden til klimatopmødet, kan aftalen træde i kraft. Det er tidligere end forventet. Foto: Iga Gozdowska/flickr

Da landene i december sidste år blev enige om en klimaaftale ved topmødet i Paris, var forventningen, at den ville træde i kraft i 2020. For en gangs skyld - fristes man til at sige - har verdenslederne handlet hurtigere end ventet, således at aftalen allerede træder i kraft om 30 dage fra nu.

Det sker, efter at 72 lande, der samlet står for 56 pct. af verdens CO2-udledning, har godkendt aftalen. Heriblandt er også USA, Indien og Kina. Det oplyser FN's klimasekretariat, UNFCCC.

Den globale tænketank World Resources Institute (WRI) kalder det en "glædelig udvikling".

"Ingen kan længere rationelt så tvivl om forskningen i menneskeskabte klimaforandringer. Næsten hver måned bliver endnu en temperaturrekord brudt, og det globale CO2-niveau når stadigt nye og farlige højder," udtaler WRI's præsident og CEO, Andrew Steer.

"Verdens ledere forstår nu mere klart end før, at kløgtig handling på klimasituationen er en forudsætning for at skabe mere retfærdig og længerevarende økonomisk vækst. Et skifte til en lav-karbon-økonomi er i sandhed uundgåeligt, og de, der omfavner denne retning først, vil få de største fordele," siger han og påpeger, at landene nu bliver nødt til at øge investeringerne i vedvarende energi, udvide skovområderne og mindske vores madspild.

"Vi burde fejre denne dag, men det hårde arbejde er langt fra fuldført," slutter han.

Ministeren glæder sig

Også hos regeringen, der ellers er blevet kritiseret fra oppositionen og en række NGO'er samt sit eget klimaråd for at slække på de grønne ambitioner, er der glæde over, at aftalen træder i kraft.

"Fantastisk nyhed! #ParisAgreement træder i kraft om 30 dage! 72 lande der står for 56 pct af global CO2 har ratificeret," har klimaministeren, Lars Chr. Lilleholt, tweetet.

I Parisaftalen har landene indvilget i at arbejde hen imod en maksimal global opvarmning på 2 grader celsius i forhold til det præ-industrielle niveau, og der er en hensigtserklæring på 1,5 grader, som flere forskere dog anser som et usandsynligt mål.

Aftalen ville træde i kraft 30 dage efter, at mindst 55 lande, der står for mindst 55 pct. af menneskets samlede udledning af drivhusgasser, godkendte den.

Venstres plan vil øge den danske CO2-udledning

EU har sat et mål om at sænke udledningen af drivhusgasser med mindst 40 pct. i 2030 i forhold til niveauet i 1990. For Danmarks vedkommende er et flertal i Folketinget tidligere blevet enigt om at sænke den danske udledning med 40 pct. i 2020 i forhold til 1990, men det mål kan sandsynligvis ikke nås med Venstres foreslåede 2025-plan, der vil øge den danske CO2-udledning med knap 10 pct.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE