Topnyheder

EU har blokeret for at styrke beskyttelsen af elefanten

Elefanten får ikke den maksimale beskyttelse, efter at EU har stemt nej til et afrikansk forslag. "EU har elefantblod på hænderne", siger en seniorrådgiver fra organisationen David Shepherd Wildlife Foundation.

EU har nedstemt et forslag om at kategorisere elfenten under Cites-konventionens afsnit I. Foto: Nuria Ortega/African Parks Network

Beskyttelsen af den afrikanske elefant skal hæves til det maksimale niveau i Cites-konventionen, så al handel med elfenben bliver forbudt.

Sådan lød et forslag fra Kenya under den igangværende Cites-konference i Sydafrika, hvor verdens nationer diskuterer handlingsplaner for at redde truede dyr.

Forslaget blev dog ikke til noget, da man ikke kunne samle det fornødne flertal, fordi EU valgte at at stemme imod. Med sine sammenlagt 28 stemmer kunne unionen nemlig afgøre udfaldet. Det skriver BBC.

"Skylden ligger hos EU. Efter min mening har de elefantblod på hænderne. Jeg er dybt frustreret og skammer mig, for havde det ikke været for EU, havde vi fået elefanten ind under liste I nu (maksimal beskyttelse i Cites-konventionen, red.), og det ville sende et klart signal til verden," siger dr. Roz Reeve, seniorrådgiver hos David Shepherd Wildlife Foundation, til BBC.

EU er imod totalforbud

Flere afrikanske lande ønskede, at elefanten blev tilføjet liste I i konventionen, da deres bestande svinder ind, samtidig med at tusindvis af parkbetjente er blevet dræbt i kampen mod krybskytter.

Enkelte lande ønskede dog ikke at give elefanten den maksimale beskyttelse, da det ville hindre dem i at handle legalt med elfenben. EU's argument lød, at elefanten ikke levede op til de biologiske kriterier for en opgradering af beskyttelsen - tillæg I dækker over de mest truede dyrearter.

Allerede i juli kom det frem, at EU havde planer om at modsætte sig et totalforbud, da man støtter salget af elfenben, så længe det er bæredygtigt.

Et helt andet forslag kom fra Namibia og Zimbabwe, der ønskede lov til at sælge elfenben fra deres nationale lager og elfenben fra elefanter, som er døde en naturlig død. Det blev dog kraftigt nedstemt, bl.a. med argumentet om at det åbner for en hvidvaskning af illegalt elfenben fra krybskytteri.

EU er storeksportør

International handle med elfenben har været forbudt siden 1989, men visse lande er fortsat med at sælge elfenben lovligt på det hjemlige marked. Eksempelvis er handel med elfenben i EU lovligt, hvis elfenbenene stammer fra før 1990. To gange - i 1999 og 2008 - har Cites desuden tilladt, at afrikanske lande eksporterede dele af deres lagerbeholdning af elfenben til Kina og Japan.

EU-lande har de seneste 10 år lovligt eksporteret over 20.000 udskæringer af elfenben og 564 stødtænder. EU er dermed verdens største eksportør af elfenben med ophav fra før Cites-forbuddet i 1990.

En koalition af 29 afrikanske lande under navnet The African Elephant Coalition har advaret om, at medmindre elefanterne får den højeste beskyttelse i bilag I, kan det ende med, at arten bliver udryddet i naturen.

Bestanden af elefanter er faldet markant de senere år; alene fra 2007 til 2014 med omtrent 30 pct. Der resterer nu blot omtrent 375.000 elefanter på det afrikanske kontinent.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrihindby@globalen.dk

ANNONCE