Topnyheder

Forskere: Kloden har ikke været så varm i 115.000 år

Den globale temperatur er på vej mod et niveau for 115.000 år siden, da Indlandsisen var markant mindre, Skandinavien var en ø og Sjælland oversvømmet, advarer en gruppe forskere.

Den Oscarvindende skuespiller Lenoardo DiCaprio besøgte tidligere på året Nasas Goddard Space Flight Center i USA for at snakke om klimaforskningen i forbindelse med en dokumentar, som han er ved at producere. Foto: NASA/Goddard/Rebecca Roth

Den globale opvarmning har nået et punkt, så kloden ikke har været varmere i 115.000 år. Sådan lyder det fra 12 forskere, heriblandt den tidligere seniorklimaforsker hos Nasa James Hansen, som netop har udgivet teksten "Young People's Burden: Requirement of Negative CO2 Emissions". Det skriver The Guardian.

I dokumentet konkluderer forskerne, at gennemsnitstemperaturen for 2016 sandsynligvis vil være 1,25 grader celsius over niveauet mellem 1880-1920, og at udviklingen de seneste 45 år har været en global opvarmning på 0,18 grader per årti.

Klodens temperatur er således ved at nærme sig den samme som ved udgangen af Eem-varmeperioden, der sluttede for ca. 115.000 år siden. Dengang var havet 6-9 meter højere, Skandinavien var en ø og Sjælland oversvømmet.

Dyr teknologi

Niveauet af CO2 i atmosfæren og den fortsatte udledning af drivhusgasser er nu så højt, at det vil være nødvendigt med billiondyr teknologi, der kan suge gasserne ud af atmosfæren og således sænke den opvarmende effekt. En byrde, der bliver pålagt de fremtidige generationer, lyder det.

"Der er den vrangforestilling, at vi er begyndt at håndtere klimaproblemet. Denne fejlopfattelse er baseret på klimaaftalen fra Paris, hvor regeringerne klappede hinanden på skuldrene, men når du ser på videnskaben stemmer det ikke. Det er usandt," siger James Hansen ifølge The Guardian.

Selv med optimistiske briller vil det koste hundredvis af trillioner (på dansk: billioner, red.) dollars, vurderer forskerne.

"Det vil potentielt tvinge de unge mennesker til at skulle håndtere en situation, der er ude af kontrol. Det står ikke klart, om de overhovedet er i stand til at handle på det," siger James Hansen.

"Tiden løber fra os"

Dokumentet er ikke peer-reviewed, men derimod et indlæg i tidsskriftet Earth System Dynamics. Det er blevet bragt for at støtte en gruppe på 21 unge mennesker i alderen 8-19 år, der har sagsøgt den amerikanske regering for ikke at gøre nok for at modarbejde klimaforandringerne.

James Hansen anerkender, at nogle forskere nok vil kritisere ham for at have udgivet dokumentet, inden det er blevet peer-reviewed, men siger, at "tiden er ved at løbe fra os i klimaproblematikken".

Han foretog samme manøvre sidste år, da han udgav et studie om det stigende hav, idet han ønskede, at det var tilgængeligt inden klimatopmødet i Paris og ikke ville vente på, at det blev peer-reviewed. Alle oplysninger blev lagt åbent frem på nettet, så andre forskere kunne få et indblik i studiet og diskutere dets datagrundlag og konklusioner.

Er tildelt flere priser for sin forskning

James Hansen er blevet optaget i the National Academy of Sciences for sin forskning, der har hjulpet videnskaben med bedre at forstå processerne i vores atmosfære og de klimatiske forandringer. Han har også modtaget flere anerkendelser for sin klimaforskning:

Fire forskellige klimacentre er enige om, at temperaturen på kloden er steget. Grafik: Wil C. Fry via Nasa/flickr
  • I 2001 modtog han en Heinz Award in the Environment for sine forskningsresultater inden for klima.

  • I 2006 modtog han The American Association for the Advancement of Sciences 'Award for Scientific Freedom and Responsibility'.

  • I 2007 fik han sammen med to andre en Dan David Prize inden for området energiudvikling.

  • I 2008 fik han PNC Bank Common Wealth Award of Distinguished Service.

  • I 2009 modtog han Carl-Gustaf Rossby Research Medal - den højeste anerkendelse inden for meteorologi - for at have bidraget til at videreudvikle klimamodellerne og øge forståelsen for, hvordan emissioner kan påvirke klimaet.

  • I 2010 modtog han Sophie Prize for sin "nøglerolle i at hjælpe os med at forstå de menneskeskabte klimaforandringer".

  • I 2011 fik han fysikerprisen Klopsteg Memorial Award.

  • I 2012 modtog han en pris fra Commonwealth Club of California for sin måde at kommunikere klimaforskningen på.

  • I 2013 vandt han the Joseph Priestley Award også for sit bidrag til klimaforskningen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk