Topnyheder

Japan bruger smuthul for at fortsætte handlen med elfenben

En ny aftale, der skal bremse handlen med illegale elfenben, er irrelevant for Japan - her foregår intet ulovligt, mener en repræsentant fra landet. Videooptagelser viser dog det modsatte.

Der er færre og færre elefanter i naturen, men landene kan ikke blive enige om, hvad man skal gøre for at bremse tilbagegangen. Foto: I Love Trees/flickr

Japan vil benytte sig af et smuthul i en aftale, der har til formål at bremse krybskytteriet af elefanter. Det skriver flere internationale medier.

På den igangværende Cites-konference i Sydafrika har en arbejdsgruppe diskuteret tiltag mod den illegale handel med elfenben. USA foreslog, at al handel med elfenben skulle forbydes, men det mødte modstand fra Japan samt en række afrikanske lande.

Japan: Her foregår intet ulovligt

Kompromisset blev en frivillig plan, der nøjes med at opfordre til et indenlandsk forbud, hvis handlen med elfenben i det pågældende land kan kobles til krybskytteri og illegal handel.

Dermed behøver Japan ikke implementere forbuddet - her foregår nemlig intet ulovligt, hævder landets repræsentant.

"Der er ikke noget krav til Japan om, at vi skal lukke vores marked," siger Junya Nakano til Japan Times og forklarer, at man regulerer markedet, fjerner illegale elfenben og registrerer alle hele stødtænder.

Det passer bare ikke, lyder det fra flere NGO'er, som kritiserer Japan for at have en alt for slap lovgivning og et marked, der flyder med illegale stødtænder. Den amerikanske NGO Environmental Protection Agency (Eia) har netop publiceret skjulte optagelser, der viser japanske handlere sælge ulovlige elfenben til det kinesiske marked.

Ifølge Eia er handlen med elfenben i Japan vokset det seneste tiår. I 2015 blev 28.408 genstande af elfenben solgt på onlinemarkedet Yahoo Japan Auction, mens det 10 år forinden var på 3.846 genstande. Omsætningen i 2015 vurderes at ligge på 700 mio. japanske yen, svarende til ca. 46 mio. kr.

"Der er beviser for, at Japans marked har illegalt elfenben, der bruges falske dokumenter, og der cirkulerer elfenben fra et illegalt eller ukendt ophav," siger Iris Ho fra Humane Society International til BBC.

Inden Cites-konferencen har Japan dog meldt ud, at myndighederne vil stramme tilsynet med markedet.

Et nyt amerikansk studie peger dog på, at den legale handel med elfenben faktisk har været med til at blåstemple køb af elfenben og således har øget den illegale efterspørgsel.

"Vi undersøgte alternative forklaringer i vores data, men det bedste bevis peger stadig på, at det lovlige salg forværrede ødelæggelserne af elefantbestanden på tværs af Afrika," sagde studiets medforfatter Nitin Sekar, ph.d. ved Princeton University, i forbindelse med udgivelsen af studiet.

Kina har overrasket

I de forgangne år har flere lande lukket helt ned eller skærpet kravene for handlen med elfenben for at undgå, at illegale elfenben bliver en del af det legale marked. Selv Kina har noget overraskende meldt klart ud, at man vil bremse den illegale aktivitet, og landet kæmpede faktisk for en strammere og mere klar aftale.

"Kina ønskede at sende et meget klart signal om, at alle hjemlige, legale markeder burde lukkes. Det faktum, at landet anerkender, at det har et problem med sit hjemlige marked og arbejder på at lukke markedet, sender et meget godt signal for bevarelsen af den afrikanske elefant," siger Patrick Omondi, en delegeret fra Kenya, til BBC.

Aftalen blev vedtaget søndag, men debatten vedrørende elefantens fremtid vil fortsætte i denne uge. Der er nemlig uenighed blandt landene om, i hvor høj grad den truede elefant bør beskyttes.

Namibia og Zimbabwe ønsker at sænke elefantens beskyttelsesstatus for at kunne eksportere elfenben, mens en række andre afrikanske lande vil styrke beskyttelsen af elefanten og dermed i praksis stoppe elfenbenhandlen.

En ny optælling af elefanterne viser, at bestanden er nede på ca. 375.000 og er faldet med rundt regnet 30 pct. fra 2007 til 2014.

Se Eias afsløring af Japans illegale handel med elfenben herunder:

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk