Topnyheder

Heste har lært at kommunikere med mennesker

På to uger har et forskerhold lært heste at fremsætte et par simple ønsker ved hjælp af en tavle med symboler. Dyreadfærdsforsker kalder studiet "interessant" og "innovativt".

Skal hesten have dækken på eller ej? Spørgsmålet, som mange hesteejere selv tager stilling til, kan faktisk rettes direkte mod hesten, viser ny forskning.

I et forsøg har norske forskere fra Norwegian Veterinary Institute nemlig lært heste, at de ved at pege på et bestemt symbol med mulen kan fortælle, om de vil have dækken på eller ej. Det skriver flere internationale medier.

Ønsker stemte overens med vejret

Hestenes ønske var i sammenhæng med vejrforholdene, hvilket får forskerne til at konkludere, at der ikke var tale om tilfældige valg fra hestens side. Hestene bad eksempelvis om dækkenet i vådt, blæsende og koldt vejr, mens de foretrak at få det fjernet, når der var varmt.

”Det er et virkeligt interessant og innovativt studie, der har fundet frem til en meget simpel måde at finde ud af, hvad hesten tænker på,” siger Karen McComb, professor i dyreadfærd og –kognition ved University of Sussex, ifølge BBC.

Forskerne bag studiet samarbejdede med en hestetræner, der skulle oplære 23 heste af forskellige racer til at kommunikere ved hjælp af metoden. Træningen varede i to uger med daglig træning på 10-15 minutter.

  1. I første omgang blev der hængt en plade på indhegningen, hvorefter hesten blot skulle lære at røre ved den med mulen.

  2. Dernæst lærte hesten at skelne mellem forskellige symboler på pladen.

  3. Efterfølgende lærte hesten, at de forskellige symboler betød noget forskelligt.

Kan også skelne mellem ansigtsudtrykt

Da træningen var afsluttet, kunne hesten ved hjælp af pladen signalere, om den havde det for varmt eller koldt, og den kunne bede om at få et dækken på eller få det taget af.

Godt nok er der flere typer dækkener, og der meldes ikke om, hvorvidt hestene også er i stand til at bede om for eksempel et regndækken - men det kan jo så passende være næste skridt i forskningen.

Et andet forsøg også fra i år viste, at heste er i stand til at skelne, om mennesker er vrede eller glade baseret på ansigtsudtryk.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Applied Animal Behaviour Science.

Se hestene kommunikere i dette videoklip.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE