Topnyheder

Banker investerer milliarder i skovrydning


Virksomheder, hvis aktiviteter kan føre til skovrydning, har storbanker i ryggen, viser en ny undersøgelse. Foto: Rainforest Action Network/flickr

Storbanker har ingen skrupler med at låne penge til virksomheder, der rydder regnskov i Asien, viser en ny rapport. Banker: Vi følger reglerne.

38 mia. dollars eller 252 mia. kr.

Så meget har en række banker fra 2010 til 2015 postet i 50 virksomheder, der lever af at producere bl.a. palmeolie, gummi og papir i det sydøstlige Asien - et område, der er hårdt ramt af skovrydning som følge af produktionen, hvilket har ført til omfattende skovbrande og en markant udledning af drivhusgasser.

Det viser en rapport fra miljøorganisationen Rainforest Action Network (Ran), der i detaljer har kortlagt pengestrømmene bl.a. ved hjælp af data fra Thomson EIKON, Bloomberg samt offentligt tilgængelige rapporter fra bankerne selv.

Et eksempel er palmeolieproducenten Felda Global Ventures (FGV), der er blevet beskyldt for både at krænke menneskerettigheder og slække på miljøhensyn - noget den dog har afvist.

Godt nok er Felda Global Ventures også medstifter af certificeringsmærket RSPO, men certificeringen er blevet beskyldt for at være utilstrækkelig, og selvom en række producenter frivilligt har indført skrappere krav såsom en "no deforestation"-politik, fulgte FGV ikke med i den undersøgte periode.

"Bankerne vender det blinde øje til"

"Verdens største banker pumper hvert år milliarder af dollars i papirmasse og papir, palmeolie, gummi og skovdrift - sektorer, der udgør en risiko for de tropiske skove - og bankerne holder for lidt øje med, om deres klienter rent faktisk overholder naturlovene og respekterer de lokale indbyggeres rettigheder," siger Tom Picken, skov- og finanskampagnedirektør hos Ran, i en pressemeddelelse.

"Undersøgelsen indikerer, at bankerne fortsat vender det blinde øje til de ødelæggende konsekvenser, der er forbundet med deres finansielle service; kun strammere reguleringer i finanssektoren kan føre til de nødvendige bindende standarder, som kan stoppe bankerne med at finansiere forbrydelserne mod skovene," tilføjer han.

Rahmawati Retno Winarni, direktør for rettighedsorganisationen TuK-Indonesia, mener, at den manglende håndhævelse af loven og manglen på regler blandt finanshusene, når de skal låne penge, øger presset på miljøet og mennesker.

"Den ødelæggende brand i skov- og landområderne i 2015 og nye brande i 2016 kan ses som resultatet af dette, men indtil videre er ingen af finanshusene blevet stillet til ansvar for deres rolle i at muliggøre udvidelsen af plantager," siger Rahmawati Retno Winarni, som ønsker mere gennemsigtighed og skrappere krav for finanssektoren.

Selv banker med en frivillig miljø- og socialpolitik yder rutinemæssigt lån til klienter, der er beskæftigede med at fælde skovene og krænke folks rettigheder, lyder det i Pans undersøgelse, som opfordrer til, at finanshusene bliver forpligtede til at screene de klienter, der kan være involveret i skovrydning, og at der indføres straffe for de banker, der ikke lever op til kravene.

Over for mediet Mongabay fastslår Anne van Schaik fra tænketanken Friends of the Earth Europe, at frivillige aftaler om at værne om miljøet er utilstrækkelige. Der er behov for bindende regler på området, mener hun.

Banker afviser kritik

Mongabay har forgæves forsøgt at få en udtalelse fra Malayan Banking - en af de banker, der omtales i rapporten.

Tre andre banker nævnt i rapporten - Bank Mandiri, BNI og BRI - afviser over for The Jakarta Post, at de har finansieret virksomheder, der har været involveret i miljøødelæggende aktiviteter.

Rohan Hafas, Bank Mandiri, siger, at banken stiller strenge krav til sine klienter, når den udlåner penge, bl.a. at de skal have alle tilladelser i orden, og at der skal være foretaget en miljøpåvirkningsanalyse, den såkaldte Amdal-analyse.

Fra BRI lyder det også, at alle tilladelser og Amdal-analysen skal være i orden.

Ryan Kiryanto fra BNI siger, at banken opræder på Sri-Kehati-indekset over 25 virksomheder, er bekymrer sig om miljøet.

Ifølge Thomson Reuters Foundation har politiet i Indonesien hidtil i 2016 anholdt 454 personer i forbindelse med skovbrande i landet. Det er mere end en fordobling i forhold til de 196, som blev anholdt i løbet af hele sidste år.

forestsandfinance.org kan man selv helt konkret se, hvilke banker, virksomheder og beløb der er tale om (eksternt link).

Af: Henrik Hindby Koszyczarek