Topnyheder

Verdens lande er vilde efter at gøre klimaaftalen til virkelighed


I begyndelsen af september mødtes den amerikanske og kinesiske præsident for at godkende klimaaftalen. Foto: Pete Souza/flickr

Mindre end et år efter, at klimaaftalen blev færdigforhandlet i Paris, er den meget tæt på at kunne træde i kraft. Kun ét krav mangler nu at blive opfyldt.

Ved et møde i New York har 31 lande netop meddelt, at de godkender klimaaftalen indgået i Paris sidste år. Det bringer det totale antal af lande, der har godkendt den, op på 60. Landene står samlet for knap 48 pct. af drivhusgasudledningen.

Når 55 lande, der står for 55 pct. af menneskets samlede udledning af drivhusgasser, har ratificeret aftalen, træder den i kraft 30 dage senere. Dermed er et af de to kriterier mødt, og forventningen er, at det andet vil blive opnået, så aftalen kan træde i kraft allerede ved årets udgang. Oprindeligt forventede man, at det først ville ske i 2020.

Mest bemærkelsesværdigt er det nok, at både Kina og USA - to af de helt store udledere - allerede har godkendt aftalen. Også De Forenede Arabiske Emirater bakker op.

Ros fra Greenpeace

Klimapolitisk rådgiver i Greenpeace, Jens Mattias Clausen, er imponeret over landene: "Kapløbet, for at sikre at klimaaftalen bevæger sig fra papir til handling, har nået en vigtig milepæl i dag (21. september, red.), og det er imponerende, at aftalen nu er snublende tæt på at træde i kraft blot et år efter, at verdens ledere blev enige i Paris," siger han i en pressemeddelelse.

FN-generalsekretær Ban Ki-moon havde inviteret flere af verdens politiske ledere til New York for at annoncere tilslutningen til aftalen, mens mange andre i korte videobeskeder tilkendegav deres ratificering. Danmark var ikke repræsenteret, men Folketinget ventes at ratificere i oktober. "Det er opløftende, at klimaforandringer rent faktisk forener, og at truslen endelig ser ud til at afspejles i verdenssamfundets reaktion. Nu begynder arbejdet for rent faktisk at indfri aftalens meget ambitiøse, men også dybt nødvendige mål," siger Jens Mattias Clausen, der dog samtidig minder om, at der er brug for en "umådeligt dedikeret indsats", hvis klimaforandringerne skal mindskes.

Han kritiserer desuden den danske regerings nuværende klimapolitik for at afvikle nødvendige tiltag på klima- og energiområdet.

Venstre forsvarer sin politik

I et indlæg på Altinget har Venstres klimaordfører Thomas Danielsen imidlertid forsvaret partiets klimapolitik:

"Måler vi på, hvem der kan sikre mest grøn omstilling for pengene, så er der ikke nogen tvivl om, at regeringen med sin 2025-plan tager et af de største grønne fremskridt i nyere tid."

Regeringens rådgiver på området Klimarådet har dog netop advaret om, at en fjernelse af PSO-afgiften, som regeringen ønsker, vil øge dansk industris CO2-udledning og gøre det svært at nå de danske målsætninger.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk