Topnyheder

Organisation advarer: Støv i hjemmet indeholder kræftfremkaldende partikler


Regelmæssig støvsugning kan fjerne farlige partikler i støvet i hjemmet. Foto: Pixabay

Regelmæssig rengøring og støvsugning er en god idé, hvis man vil undgå potentielt kræftfremkaldende partikler, der ophober sig i støvet i hjemmet.

Børn er særligt udsatte for den cocktail af kræftfremkaldende stoffer, som findes blandt støvet i vores hjem.

Sådan lyder det fra miljøorganisationen Natural Resources Defense Council (NRDC) i Californien, USA, efter at den i et meta-studie har gennemgået 26 peer-reviewed studier og ét endnu ikke udgivet datasæt om forekomsten af farlige partikler i hjemmet. Det skriver The Guardian.

De sundhedsskadelige stoffer stammer fra produkter i hjemmet såsom fjernsyn, kosmetik og materialer som vinylgulve, og små børn er i risikozonen, fordi de kravler på gulvet og putter hænderne ind i munden.

"De ender med at blive langt mere eksponeret for kemikalier i støvet, og de er meget mere sårbare over for giftige effekter, fordi deres hjerne og krop stadig er ved at udvikle sig," siger studiets medforfatter Veena Singla til The Guardian.

45 giftige kemikalier

Studierne, der indgår i undersøgelsen, er fra 1999 og fremefter, og de har undersøgt forskellige indendørsmiljøer såsom private hjem, skoler og idrætshaller på tværs af 14 stater i USA.

"Hvad der kom frem var et foruroligende billede af vores produkters mange forskellige giftige kemikalier, der er i vores hjem og forurener det," siger Veena Singla, der har en ph.d. i cellebiologi.

Helt konkret fremhæver organisationen 45 giftige kemikalier i støvet, hvoraf 10 af dem forekom i mindst 90 pct. af prøverne.

Det var bl.a. bromerede flammehæmmere, der findes i f.eks. computere og tv, fenoler, hvoraf nogle typer kan være giftige, og ftalater, der mistænkes for at være hormonforstyrrende og kan påvirke forplantningsevnen. Ftalater er i Danmark forbudt i legetøj rettet mod 0-3-årige, men findes stadig i andre produkter.

Bedre rengøring

Ifølge Veena Singla kan man sænke risikien ved at gøre rent og støvsuge regelmæssigt - dog ikke overdrevent meget, da et for rent hjem er mistænk for at øge risikoen for allergi og astma. Det handler altså om at finde en balance.

Desuden anbefaler hun, at man vasker hænder inden hvert måltid, og at man bruger parfumefri sæbe.

Forskere fra Storbritannien siger til The Guardian, at undersøgelsens fund ikke er unikt for USA - også i britiske hjem findes farlige partikler i støvet.

Stuart Harrad, professor i miljøkemi ved University of Birmingham, fortæller, at det nye meta-studie bakker op om tidligere konklusioner på området, hvor man har fundet forekomster af partiklerne i brystmælk og blodet.

Stephen Holgate, klinisk professor i immunofarmakologi ved Southampton General Hospital, kalder forskningen for "vigtig".

Usundt indeklima skabt af beboerne selv

En rapport udgivet i januar af Center for Indeklima og Sundhed i Boligen (Cisbo) satte også fokus på det forurenede indeklima. De primære årsager til et dårligt klima er udledningen fra stearinlys, madlavning, elektroniske apparater og afdampning fra byggematerialer, rengøringsmidler og møbler. Faktisk konkluderede rapporten, at 75 pct. af partikelforureningen i ikke-rygerhjem stammer fra beboerne selv. De resterende 25 pct. trænger ind fra udendørsforureningen.

"Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer og i værste fald mere alvorlige sygdomme som lunge- og hjerte-karsygdomme og kræft," sagde professor i miljømedicin Steffen Loft fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, til Politiken i den forbindelse.

En effektiv måde at forbedre indeklimaet på er også at lufte ud flere gange dagligt.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk