Topnyheder

Af banen, Tesla: Her kommer elbussen


Proterras nye topmodel af elbusser kan køre over 560 km på én opladning. Foto: PR/Proterra

Det største problem for elbusser har hidtil været den begrænsede distance på en opladning. Koden er dog tilsyneladende brudt nu.

I 2015 blev Brighsun EV Groups elbus optaget i Guinness Rekordbog, da den formåede at køre hele 1.018 km på én opladning, og dermed havde man reelt bevist, at elbusserne for alvor kunne tage kampen op mod dieselbusserne.

Nu er virksomheden Proterra klar med sin egen langdistancebus. Den når ikke helt Brighsuns højder, men distancen er bestemt konkurrencedygtig og længere, end nogen af Proterras tidligere modeller har formået: godt 560 km på én opladning, vurderer virksomheden. Faktisk formåede en af busserne i en køretest imponerende 965 km, men den reelle formåen vil være lavere, erkender man.

Fra Vejle til Berlin

Catalyst E2 Max er navnet på topmodellen, der tager op til fem timer for at lade helt op, og efterfølgende vil kunne fragte passagerer på samme distance, som der er fra Vejle til Berlin.

For at gøre bussen lettere, så man får mere ud af batteriet, er den bygget af kulfiber.

Proterras busser kan allerede findes på de amerikanske veje, og salget er i år 220 pct. højere end i 2015. Indtil videre har Proterra i alt solgt 312 busser. Den nye bus er klar til levering i begyndelsen af 2017.

Virksomheden blev stiftet i 2004 af Dale Hill i Colorado, USA.

Proterras bybusser kræver ikke mere end få minutters opladning, inden de vil kunne køre videre. Catalyst FC-modellen kan på blot 10-13 minutters opladning køre knap 100 km. Foto: PR/Proterra

Proterras bybusser kræver ikke mere end få minutters opladning, inden de kan køre videre. Catalyst FC-modellen kan på blot 10-13 minutters opladning køre knap 100 km. Foto: PR/Proterra

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE