Topnyheder

Banebrydende: Forskere har optaget samtale mellem delfiner


Forskere har optaget, hvad der tyder på at være en samtale mellem to øresvin. Foto: Pixabay

Mennesket er sandsynligvis ikke den eneste art, der kan føre en samtale. Med en undervandsmikrofon har forskere fra Ukraine gjort en banebrydende opdagelse.

Det er velkendt, at dyr kommunikerer, når de eksempelvis skal advare hinanden, men at de ligefrem fører en samtale baseret på sætninger ligesom mennesker, har været svært for videnskaben at påvise.

Nu er det imidlertid lykkedes forskere fra Karadag Nature Reserve i Feodosia, Ukraine, at optage, hvad der højst sandsynligt er en samtale mellem to øresvin-delfiner ved navn Yasha og Yana. Det skriver den engelske avis The Telegraph.

Tier stille, mens den ene taler

Ved at optage de to øresvin med en mikrofon i en pool kan man se, hvordan de hver især producerer en række lyde, som lader til at danne sætninger. Mens den ene taler, tier den anden stille og svarer først, når den ene er færdig med at tale.

Der lader til at være en grammatisk og fonetisk struktur, og hypotesen er derfor, at delfinerne er i stand til at konstruere et utal af sætninger.

"I bund og grund ligner det her en samtale, som man ser mellem to mennesker," siger studiets leder, dr. Vyacheslav Ryabov, til The Telegraph.

"Dette sprog (delfinernes) udviser alle de egenskaber, der findes i menneskets talte sprog, og det indikerer en høj grad af intelligens og bevidsthed hos delfinerne, og deres sprog kan sandsynligvis betragtes som et højtudviklet sprog, der ligner menneskets," tilføjer dr. Ryabov.

Han anser det som uden for enhver tvivl, at øresvin har deres eget sprog. Forskerne vurderer, at Yasha og Yana konstruerede sætninger på om til fem ord, men betydningen af dem er ukendt. Forskerne skriver i deres studie, at det nu er op til mennesket at konstruere en anordning, så det vil blive muligt at kommunikere direkte med delfinerne.

De mener samtidig, at resultaterne tyder på, at tandhvaler såsom spækhuggere også fører samtaler med hinanden, da deres kommunikationsform er lig den, som ses hos øresvin.

Her ses et eksempel på sekvenserne i en samtale mellem Yasha (pilene opad) og Yana (pilene nedad). Kilde: "The study of acoustic signals and the supposed spoken language of the dolphins"

Her ses et eksempel på sekvenserne i en samtale mellem Yasha (pilene opad) og Yana (pilene nedad). Kilde: "The study of acoustic signals and the supposed spoken language of the dolphins"

Delfiner bruger mindst 1.000 forskellige lyde, og i et australsk studie fra 2007 oversatte forskere nogle af dem til at betyde sætninger som "nu er jeg her - hvor er alle andre?" og "skynd jer".

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Mathematics and Physics.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

<