Topnyheder

Langvarig tørke tvinger nationalpark til at masseaflive dyr


Flodheste og bøfler må nu aflives i Kruger National Park, da de ellers vil dø af sult. Genrefoto: Pixabay

Den langvarige tørke i Sydafrikas største nationalpark har tvunget ledelsen til at træffe et valg mellem at lade dyrene dø en naturlig, men langsom sultedød, eller aflive en del af dem hurtigt.

Ledelsen i Sydafrikas største nationalpark, Kruger National Park, ser sig nødsaget til at aflive adskillige flodheste og bøfler, da en langvarig tørke har forvandlet savannen i den sydøstlige del af landet til en fødefattig ørken, så dyrene er ved at sulte ihjel. Det skriver den engelske avis The Times.

Navashni Govender, der er parkens general manager of conservation, forklarer til The Times, at netop flodhesten og bøflen er særligt følsomme over for tørke, idet de lever af græs, og tidligere tørkeperioder har vist, at bestandene kan svinde med op til 50 pct.

Et moralsk dilemma

Hun siger desuden, at man står over for et dilemma, da den ene mulighed er at lade naturen gå sin gang, så dyrene sulter ihjel.

Det er dog ikke nødvendigvis den bedste for økosystemet, da kødet vil ligge og rådne op forskellige steder, og en aflivning vil ikke blot mindske dyrenes lidelser, men også give mere kød til både mennesker og kødædere såsom løver og leoparder, lyder argumentet. Kødet vil bl.a. blive fordelt blandt de lokalbefolkninger, som også er ramt af tørken.

Parkens ledelse er endnu ved at finde ud af, hvor mange af de 47.000 bøfler og 7.500 flodheste, der skal aflives.

Tørken tilskrives effekten af vejrfænomenet El Niño, der har hærget både sidste år og i år, og selvom den har aftaget, viser vejrprognosen fra The South African Weather Service, at der ikke er udsigt til regn i området i endnu to til tre måneder.

Hidtil var den værste tørke i parken i 1991 og 1992, men den nuværende har været endnu værre både målt på temperaturen og antallet af dødelige udfald for dyrebestanden, siger Navashni Govender.

Klimaforandringer kan give flere super El Niño'er

Det er velkendt, at El Niño bidrager til en global temperaturstigning, men klimaforskere har de senere år undersøgt, om der også er den modsatte effekt; om den globale opvarmning vil medføre en øget risiko for flere og mere heftige El Niño'er.

Et studie fra 2014 med udgangspunkt i 20 forskellige klimamodeller peger på, at antallet af El Niño'er næppe vil stige i en varmere verden, men at der i løbet af de næste 100 år er risiko for rundt regnet dobbelt så mange af de såkaldte super El Niño'er, hvor vejrfænomenets intensitet er endnu kraftigere, på grund af den globale opvarmning.

Tidligere forekom de hvert 20. år, men kan fremover finde sted omtrent hvert 10. år. Det skal dog siges, at andre forskere på nuværende tidspunkt er uenige herom.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE