Topnyheder

Mejerigiganter slog kvæg ihjel angiveligt for at hæve priserne


En halv million kvæg er blevet slagtet med det ene formål at holde priserne på mælk kunstigt høje. Foto: Pixabay

Programmets titel indikerede noget rart og afslappende; "Herd retirement program". Som om køerne skulle nyde deres otium i en sen alder på græsmarker. Virkeligheden var dog en helt anden og kostede omtrent en halv million ungkvæg livet med det ene formål: at holde priserne på mejeriprodukter kunstigt høje ved at mindske produktionen. Det skriver flere amerikanske medier.

Bag programmet stod lobbyistgruppen National Milk Producers Federation (NMPF), som støttes af amerikanske mejeriproducenter, der står for cirka 70 pct. af markedet. De har netop indgået et forlig, efter at et søgsmål blev anlagt tilbage i 2011. 52 mio. dollars kostede det industrien - et relativt lille beløb for en milliardindustri, hvor symbolværdien nok står stærkere.

Udnyttede både dyr og forbrugerne

Ifølge søgsmålet havde landets største mejeriproducenter indgået en ulovlig prisaftale, der indebar, at køer skulle slagtes før tid for at gøre priserne kunstigt høje. De store producenter opkøbte simpelthen de mindre landbrugs køer for så at sende dem direkte til slagteriet, og en analyse viser, at prisen på mælk i samme periode begyndte at stige.

"Dette kvæg-drabsprogram udnyttede både dyrene og forbrugerne og resulterede i en alt for tidlig død for en halv million køer," skriver advokat Cheryl Leahy i en mail til Huffington Post.

Hun arbejder for dyreværnsorganisationen Compassion over Killing, der oprindeligt afleverede materiale om sagen til advokatfirmaet Hagens Berman Sobol Shapiro LLP, som førte sagen.

Topchef: Vi har intet ulovligt gjort

Jim Mulhern, præsident og CEO ved NMPF, mener, at forliget var det "ansvarsfulde" udfald af sagen og understreger over for Huffington Post, at man ikke er blevet dømt for at have begået noget ulovligt.

Lige nu føres også en retssag mod fjerkræproducenter, herunder de skandaleramte Tyson Foods og Pilgrim's Pride, over at have foretaget samme ulovlige manøvre: at slagte kyllinger med den hensigt at hæve priserne.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE