Topnyheder

Ekspert frygter for pandaens fremtid efter en ellers god nyhed


Det er for tidligt at fjerne pandaen fra "truet"-listen, mener ekspert Zhang Hemin. Foto: Pixabay

Zhang Hemin, i Kina kendt som "pandaens far", frygter, at det kan koste pandaen dyrt, at IUCN netop har nedgraderet artens status fra "truet" til "sårbar". Han mener, at IUCN's ændring er kommet alt for tidligt, da arten stadig står over for store udfordringer.

Det skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua ifølge nyhedsbureauet Reuters.

"Det særdeles fragmenterede naturlige levested truer stadig pandaerne; den genetiske sammenblanding vil blive bedre, men den er endnu ikke tilfredsstillende," siger Zhang Hemin, der arbejder ved China Conservation and Research Centre for the Giant Panda.

Klimaforandringerne er en trussel

Han henviser til, at mange bestande er brudt op i små flokke med helt ned til 10 individer hver, hvilket giver en stor risiko for indavl. Derudover vil klimaforandringerne udgøre en stigende trussel for pandaen, da dens primære fødekilde, bambus, vil blive påvirket.

"Og der er stadig meget mere arbejde at udføre både med hensyn til beskyttelse og håndtering," siger Zhang Hemin, som frygter, at IUCN's nedgradering vil føre til, at arbejdet for at beskytte pandaen vil blive nedjusteret.

"Den nuværende beskyttelse, som vi har opnået, vil gå tabt, og nogle af de små bestande kan uddø," siger han.

Ved udgangen af 2015 havde Kina 1.864 pandaer i naturen mod 1.100 i år 2000.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE