Topnyheder

Kollega kritiserer klimaforsker for at råbe "ulven kommer"


Arktis er på vej til at blive isfri, men det sker næppe allerede i år. Foto: Pixabay

Den anerkendte klimaforsker Peter Wadham får nu kritik fra nogle af sine kolleger for at være kommet med en vurdering af det smeltende Arktis, som ikke holdt stik.

Tidligere på sommeren udtalte Peter Wadham fra Cambridge University i forbindelse med sin bogudgivelse 'A Farewell to Ice', at han forventede, at Arktis ville blive isfri enten i år eller næste år for første gang i 100.000 år. En udtalelse, som også Globalen skrev om.

De seneste data fra The U.S. National Snow & Ice Data Centre (NSIDC) viser dog, at Arktis formentlig ikke bliver isfri i år. Definitionen på et isfri Arktis er, at den centrale del af Arktis og Nordpolen er fri for is.

Ifølge mediet Varsity.co.uk frygter en række af Peter Wadhams kolleger, at hans dystre, fejlslagne forudsigelse vil få klimabenægtere til at bruge det som et argument til at undergrave hele klimaforskningen.

"Ulven kommer"

Dr. Ed Hawkins fra University of Reading kritiserer Peter Wadham for at råbe "ulven kommer". Klimaforskere er sådan set ikke i tvivl om, at Arktis vil blive isfri i løbet af de kommende årtier - spørgsmålet er bare hvornår.

"Der er meget seriøse risici forbundet med de fortsatte klimaforandringer og et smeltende Arktis, men vi tjener hverken offentligheden eller politikerne ved at overdrive de risici. (...) Vi kommer snart til at se en isfri sommer på Arktis, men der er en reel fare ved at råbe 'ulven kommer', og det hjælper ikke nogen," skriver han på debatsiden Climate Lab Book.

Han nævner samtidig, at det er vigtigt, at klimaforskere værner om deres troværdighed ved at anerkende, hvis deres forudsigelser ikke holder stik, finde årsagen til fejlen og rette den.

Et selvmål

Han bakkes op af Richard Betts fra det britiske Met Office's Hadley Center. Han mener, at en sådan "skrækhistorie" kan ende med at blive et selvmål.

Varsity har været i kontakt med Peter Wadham, som dog ikke svarede på kritikken fra Ed Hawkins og Richard Betts.

Peter Wadhams vurdering kom på baggrund af daværende satellitdata fra NSIDC, og han udtalte:

"Jeg forudser fortsat, at den arktiske is meget vel kan forsvinde, det vil sige, at arealet vil være under 1 mio. km2 i september i år. Selv hvis isen ikke helt forsvinder, er det meget sandsynligt, at den vil nå et rekordlavt niveau i år (bundrekorden er 3,4 mio. km2, red.)."

Peter Wadham sagde dog samtidig, at det kunne være, at det først ville ske næste år - altså i 2017. Hans kolleger har ikke anfægtet, at Arktis på et tidspunkt vil blive isfrit - blot at hans prognose for i år ikke holdt stik.

En "usædvanlig" udvikling

I Globalens artikel indgik også professor Jennifer Francis fra Rutgers University i USA, som var uenig i Peter Wadhams prognose. Hun tror ikke på, at Arktis vil blive isfri før engang mellem 2030 og 2050, men understreger, at udviklingen i området er "meget usædvanlig".

Satellitdataene viste den 1. juni, at der blot var 11,1 mio. km2 is i området, hvilket var noget lavere end gennemsnittet set over de seneste 30 år på 12,7 mio. km2. Forskellen på ca. 1,6 km2 svarer til knap fire gange Tysklands størrelse.

Peter Wadham er professor i oceanisk fysik og chef for Polar Ocean Physics Group ved fakultetet for Applied Mathematics and Theoretical Phsyics ved Cambridge University i Storbritannien.

Nedenstående graf viser, at Arktis er på vej til at blive isfri, men at det næppe sker i år. Den lodrette røde streg viser forudsigelsen baseret på data fra Sea Ice Prediction Network (SIPN). Graf: Ed Hawkins, Climate Lab Book

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk