Topnyheder

Zika-myggegift spredt fra luften dræber millioner af bier


Effekten er tvivlsom, alligevel har myndighederne i den amerikanske stat South Carolina valgt at sende fly i luften for at sprede giften Naled ned over områder, hvor man har konstateret den frygtede zika-virus.

Biavlerne frygter for deres fremtid og økosystemerne, idet giften angiveligt allerede har slået over to millioner bier ihjel. Det skriver The Guardian.

Biavlerfirmaet Flowertown Bee Farm and Supplies har på Facebook publiceret en video, der viser kolonier, hvoraf langt størstedelen af bierne er døde efter angiveligt at være kommet i kontakt med giften. Enkelte bier ses endnu levende, mens de kravler rundt blandt deres døde artsfæller.

Firmaets medejer Juanita Stanley vurderer, at det har mistet 2,5 mio. bier. Biavleren Andrew Macke har også på Facebook lagt en video op, der viser, at han har mistet adskillige bier.

"Er vi gået fuldstændig fra forstanden at sprøjte gift fra himlen?" spørger han retorisk i opslaget.

Over 30 er smittet med zika

Trods de betydelige risici for både bierne, biavlerne og landbruget, som er afhængigt af bierne, har myndighederne valgt at sprøjte giften fra luftlagene for at komme myg, der bærer på zika-virussen, til livs. Over 30 indbyggere i staten er blevet smittet med virussen. En smittets hjemmeadresse bliver betragtet som ground zero, hvorefter der sprøjtes med Naled i en radius af knap 183 meter.

Effekten fra at sprøjte giften fra himlen er dog tvivlsom, fortæller dr. Duane Gubler, der er professor ved Duke Medical School. Det er ganske enkelt uforudsigeligt, hvorvidt det hjælper; ifølge hans data virker det bedre i visse egne end andre. En af udfordringerne er, at myggene avler i svært tilgængelige områder.

Eksperter: Det bør ikke udgøre en risiko for mennesker

Eksperter ved det amerikanske sundhedsagentur Centers for Disease Control and Prevention (CDC) samt miljøenheden Environmental Protection Agency (Epa) oplyser, at Naled er langt mere sikkert end mange andre sprøjtegifte, fordi det bliver nedbrudt hurtigt, og at det i lave doser ikke burde udgøre en risiko for mennesker.

Dr. Kirsten Healy, entomolog ved Louisiana State University, siger, at man i Louisiana ofte bruger midlet for at holde bestanden af myg nede, og hun fortæller, at man ikke ser mange tilfælde, hvor andet end målet bliver påvirket.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE