Topnyheder

"Vi er ved at udrydde vores nærmeste slægtninge, og det er kvalmende"


Fire af de seks menneskeaber er nu kritisk truede ifølge IUCN. Foto: Pixabay

Det står slemt til for menneskets nærmeste slægtninge - de store menneskeaber - som nærmer sig udryddelse. Det internationale organ IUCN, der vurderer bestanden af dyrearter, har netop ændret klassificeringen af den største primat, den østlige gorilla, til "kritisk truet" - det sidste stadie inden "uddød i naturen". Dermed er fire af verdens seks store menneskeaber nu "kritisk truede". Det skriver The Guardian.

Den vestlige gorilla samt Borneo-orangutangen og Sumatra-orangutangen er i samme kategori, mens chimpansen og bonoboen er "truede".

"Vi er ved at udrydde vores nærmeste slægtninge, og det er kvalmende," siger dr. M. Sanjanyan, vicepræsident ved NGO'en Conservation International, til The Guardian.

Jagt og skovrydning er store syndere

Den østlige gorilla består af to underarter, bjerggorillaen og Grauers gorilla. Førstnævnte består nu blot af ca. 800 individer, mens sidstnævnte tæller omtrent 3.800 gorillaer efter at have været oppe på ca. 20.000 i 1980'erne.

Årsagerne til deres forsvinden er mange, men borgerkrig, skovrydning og jagt bærer store dele af ansvaret. Produktionen af palmeolie i Indonesien og Malaysia er en af de primære årsager til, at orangutangerne er udrydningstruede, og nu er produktionen af olien også rykket til Afrika.

Massiv jagt på zebraen

IUCN bringer også dårlige nyheder for andre dyrearter. Antallet af zebraer er dykket markant, således at arten er gået fra at være "den mindste bekymring" til at være "nær truet" på grund af en øget forekomst af jagt på dens kød og skind. Det samme er sket for tre antilopearter.

Også koalabjørnen er i tilbagegang og er nu at betragte som "sårbar" på grund af sygdom, skovbrande, tørke og skovrydning.

Bedre nyheder er der om pandaen, som ifølge IUCN nu ikke længere er "truet", men "sårbar".

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE