Topnyheder

Klimaforandringer truer verdens kaffeproduktion - branchen erkender alvoren


Verdens kaffeproduktion er stærkt truet på grund af klimaforandringerne. Foto: Pixabay

Morgenkaffen kan blive et dyrere bekendtskab de kommende årtier, indtil store dele af produktionen vil være helt udryddet i 2080, i takt med at kloden bliver varmere.

De stigende temperaturer og ændringerne i klimaet gør det nemlig sværere at dyrke kaffebønnerne, samtidig med at det giver bedre forhold for skadedyr og plantesygdomme, der er farlige for afgrøderne.

Det viser rapporten 'The Brewing Storm' fra The Climate Institute ifølge flere internationale medier.

I kaffebranchen er man klar over alvoren.

"Vi har en sky hængende over vores hoveder. Det her er altså alvorligt. Klimaforandringerne kan have mærkbare negative konsekvenser på kort sigt. Det handler ikke længere om fremtiden; det er nutiden," siger Mario Cerutti, Green Coffee & Corporate Relations Partner ved producenten Lavazza, til The Telegraph.

Kaffens smag bliver påvirket

Også den verdensomspændende kaffekæde Starbucks anerkender problemet.

"Hvis vi sidder og venter, indtil konsekvenserne fra klimaforandringerne rammer os så hårdt, at det påvirker vores leverandørkæder, så sætter det os i en større risiko," siger Jim Hanna, der er bæredygtighedsdirektør hos Starbucks.

Ifølge den nye rapport kan verdens kaffeproduktion blive halveret allerede i 2050, inden den i værste fald vil udrydde de vilde kaffebønneplanter 30 år senere. I løbet af årene vil kaffedrikkere også kunne smage en forskel i kaffen på grund af det ændrede klima.

Kaffebranchen er en så stor forretning for de producerende lande, at hele 350.000 job blev påvirket, da flere kaffeplantager i Centralamerika blev angrebet af svamp i 2012. Ifølge rapporten vil over 120 millioner mennesker i 70 lande blive påvirket, hvis kaffeproduktionen ophører.

  • Kan du lide Globalens artikler, så bliv en del af fællesskabet på Facebook og få de seneste nyheder om dyrevelfærd, klima og miljø

"Vi skal skabe en ny økonomi"

John Connor, CEO ved The Climate Institute, siger til ABC News, at producenterne og borgerne, må begynde at stille spørgsmål ved, om der gøres nok for at modkæmpe klimaforandringerne:

"Men selvfølgelig handler det også om at kræve, at regeringerne og virksomhederne handler, når det kommer til klimaforandringerne. For vi er nødt til at skabe en ny økonomi, som ikke truer dele af vores livsstil såsom kaffen."

I rapporten lyder det også, at man som forbruger kan hjælpe ved at gå efter de CO2-neutrale kaffemærker og Fairtrade-kaffen, som hjælper bønderne med at få råd til klimatilpassende tiltag såsom at plante høje træer og læskærme for at beskytte planterne fra storm.

Faldende produktion i Tanzania

Et studie sidste år fra University of Witwatersrand, Sydafrika, viste, at kaffeproduktionen i Tanzania allerede ér faldet i takt med den globale opvarmning. Siden 1966 er produktionen i landet faldet med 46 pct., og i samme periode er nattetemperaturen steget med 1,4 grader celsius.

Ifølge studiet vil Tanzanias kaffebønder miste ca. 137 kg kaffe per hektar jord for hver grad, som temperaturen stiger om natten. Det svarer til omtrent halvdelen af den mængde, som plantagerne i gennemsnit producerer i dag.

Det skal dog nævnes, at en anden faktor bag den faldende produktion kan være aldrende kaffetræer.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk