Topnyheder

Topforsker: Vandet har aldrig været mere forurenet end nu


Drikkevandet er under pres fra stigende forurening. Foto: SuSanA Secretariat/flickr

Adskillige hundrede millioner mennesker er i risiko for at få sygdomme som kolera og tyfus fra deres livsvigtige drikkevand. Samtidig bliver forureningen af vand i Asien, Afrika og Latinamerika værre og værre.

Det oplyser FN's miljøenhed, Unep, i en ny rapport, som også viser, at over halvdelen af alle floder på de tre kontinenter indeholder farlige bakterier. Det skriver The Guardian.

Og lytter man til en af de førende forskere på området, har det aldrig stået værre til med verdens drikkevand.

"Vi er begyndt at få færre dødstilfælde i forbindelse med vandbårne sygdomme, men det store probem er nu sygdomstilfældene. Mennesker bliver mere syge. Vi er nu mere forurenede, end vi nogensinde har været," siger mikrobiolog Joan Rose til The Guardian.

Klimaforandringerne spiller en rolle

Og forureningen spreder sig, fortæller hun, der netop er blevet tildelt den mest prestigefyldte pris inden for vandrelaterede aktiviteter, Stockholm Water Prize.

"Der er syv milliarder mennesker, og det meste af deres affald ryger i vandet. Vandkvaliteten i søer, floder og kystlinjer rundt om i verden falder med alarmerende hast. Der har været en kraftig acceleration siden 1950'erne i bestanden af mennesker og dyr, vandforbrug samt brugen af pesticider og gødning. Men samtidig har der været en tilbagegang af vådområder," siger Joan Rose.

Hun forklarer, at klimaændringerne også spiller en stor rolle, idet temperaturforhold, øget regnfald og storme er med til at skylle bakterier fra land ned i vandet. Således er over 50 pct. af de vandbårne sygdomme i USA hvert år forårsaget af heftige regnfald, oplyser hun. Og særligt ulandene lider under både klimaforandringerne og dårlig kloakering.

Vi har ganske enkelt for lidt fokus på vores omgivelser, mener hun:

"Vi inficerer fødevarekilderne og hele systemet."

Urenset spildevand og landbruget er syndere

Uneps rapport om verdens vandkvalitet udkom tidligere på ugen, og enheden vurderer, at op 323 millioner mennesker i Asien, Afrika og Latinamerika er i direkte fare for at blive syge af vandets forurening.

Ifølge rapporten er landbruget en betydelig årsag til den øgede forurening, der kommer fra gødning, pesticider og dyrenes afføring. Også menneskets urensede spildevand er en væsentlig faktor, hvilket bl.a. kunne ses under OL i Rio i sommer.

Advarsel fra Verdensbanken

I maj advarede Verdensbanken også mod en stigende mangel på rent vand. I en rapport lød det, at det enorme vandforbrug i landbruget og energisektoren kan nedbringe mængden af drikkevand i byområder med op mod totredjedele i 2050 sammenlignet med niveauet i 2015, hvilket vil påvirke verdens økonomi markant.

"Vandmangel er en enorm trussel mod den økonomiske vækst og stabilitet rundt om i verden, og klimaforandringerne gør problemet værre," sagde Jim Yong Kim, præsident for Verdensbanken, i den forbindelse, hvor han også opfordrede verdens lande til at gøre mere for at beskytte vandet og gøre forbruget bæredygtigt.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk