Topnyheder

Paven i opråb til verdens borgere: Kræv højere grønne ambitioner fra politikerne


Pave Francis har gjort sig til en talsmand for klimaet og miljøet og opfordrer igen menneskeheden til at behandle kloden bedre. Foto: Aleteia Image Department/flickr

"Gud gav os en mangfoldig have, men vi har gjort den til en forurenet ødemark af affald, ruiner og skidt."

Sådan lyder et af budskaberne i Pave Francis' tale på "Verdensbededagen for omsorgen for Skaberværket", som blev afholdt den 1. september. En mærkedag indført af paven for at sætte fokus på miljøet og klimaet.

I talen, der kan læses på Vatican Radios hjemmeside, opfordrer han menneskeheden til ikke kun at passe bedre på kloden, men også at befolkningerne kræver højere grønne ambitioner, hvis de oplever, at deres ledere nedprioriterer klimaet og miljøet.

Der skal råbes højt, og politikerne skal presses, så klimaforandringerne kan blive modvirket og forureningen minimeret.

"Vi må ikke være ligeglade"

Pave Francis udtrykker taknemmelighed over, at landene sidste år blev enige om en klimaaftale, men minder om, at politikerne og erhvervslivet skal vise, at de kan opfylde kravene.

"Det er op til borgerne at insistere på, at det sker, og at de presser på for endnu mere ambitiøse mål," siger paven.

"Vi må ikke være ligeglade med eller opgivende over for tabet af biodiversitet og ødelæggelsen af økosystemer - noget, der ofte er en konsekvens af vores uansvarlige og egoistiske adfærd," fortsætter han.

Kritiserer forbrugerkulturen

Han langede også ud efter den "kortsigtede" jagt på profit:

"Som individer har vi vænnet os til bestemte livsstile, der er formet af en forvrænget kultur af rigdom og en forstyrret lyst til at forbruge mere, end hvad der rent faktisk er nødvendigt, og vi er deltagere i et system, der har pålagt os mentaliteten om profit for enhver pris uden tanke for den sociale eksklusion eller ødelæggelsen af naturen."

Og alle kan hjælpe til at gøre verden grønnere. Selv små ting som at genbruge affald, slukke lyset i hjemmet, køre flere i samme bil eller bruge offentlig transport hjælper, lød det fra paven.

Mennesket er en del af naturen

Han næver desuden, at mennesket er en del af naturen, og når vi skader den, skader vi også mennesker. Samtidig minder han om, at hvert eneste væsen har en værdi, og at denne værdi bør respekteres.

Pave Francis har gennem årene markeret sig som en fortaler for en mere bæredygtig verden. Han har langet ud efter sojaproducenters rydning af regnskoven og udgav sidste år et opsigtsvækkende dekret på 184 sider, hvori han insisterede på et opgør med "smid væk"-kulturen og den evindelige jagt på profit og vækst på bekostning af kloden.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk