Topnyheder

Nasas topforsker: Kloden er ikke blevet opvarmet så hurtigt i mindst 1.000 år


Den nuværende globale opvarmning sker i et usædvanligt hastigt tempo, lyder det fra Nasa. Foto: Pixabay

Hastigheden af den globale opvarmning er ikke set lignende i mindst 1.000 år, og det er dermed også usandsynligt, at opvarmningen kan holdes under de to grader celsius, som blev aftalt ved klimatopmødet i Paris sidste år.

Det fortæller Nasas chefklimaforsker, Gavin Schmidt, leder af Nasas Goddard Institute for Space Studies, til The Guardian.

"I de seneste 30 år har vi virkelig bevæget os ind på et usædvanligt territorium. Det er ikke set lignende i 1.000 år. Der har ikke været en periode med en tilsvarende temperaturstigning som den i det 20. århundrede," siger Gavin Schmidt.

Der skal skæres massivt og hurtigt i drivhusgasserne

Han er på linje med flere klimaforskere, som mener, at udledningen af drivhusgasser skal skæres markant og hurtigt, hvis opvarmningen skal holdes under 1,5 grader. Han anser det dog målet for usandsynligt og tilføjer, at det lige nu tyder på, at vi ikke engang holder os under 2 gradersgrænsen.

"Der er ingen pause eller et ophold i temperaturstigningerne. Folk, som tror, at det nu er ovre (med opvarmningen, red.), ser verden gennem lyserøde briller," siger han.

Nasa har i samarbejde med det amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration ud fra bl.a. iskernemålinger beregnet, hvor hurtigt temperaturen er steget, når kloden tidligere har bevæget sig ud af en istid. Ifølge deres konklusion tyder det på, at opvarmningen i det 20. århundrede skete 10 gange hurtigere end normalt, og at den accelererende opvarmning de næste 100 år vil ske hele 20 gange hurtigere end det historiske gennemsnit.

Jo længere man går tilbage i tiden, desto mere usikre bliver beregningerne dog, men klimaets ændringer over de seneste 1.000 år er der en rimelig vished om.

Regeringen ignorerer klimaet i 2025-plan

Nyheden kommer, samtidig med at den danske regering har offentliggjort sin 2025-plan, der er blevet kritiseret af både Alternativet samt NGO'erne Det Økologiske Råd og Verdensnaturfonden (WWF) for manglen på klimapolitiske tiltag.

"Regeringen har sagt meget i dag – men det er deres ultimative tavshed på det grønne områder, der siger mest. Regeringen ignorerer simpelthen klima og miljø. Det er trist for fremtidige generationer, at statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke lever op til den rettidige omhu på klimaområdet, som han selv taler så meget om på det økonomiske område," siger WWF's klima- og miljøchef, John Nordbo.

Parti indkalder til klimamøde

Alternativets politiske leder Uffe Elbæk har reageret ved at indkalde til et "krisemøde" for alle, der ønsker at øge indsatsen til fordel for klima, natur, dyreliv og ikke mindst de fremtidige generationer.

"Vi har allerede inviteret de grønne organisationer og de øvrige klimaansvarlige partier, men jeg håber, at endnu flere både fra erhverv og civilsamfund vil være med til at sætte det her på dagsordenen. Det går simpelthen ikke at lave langsigtede planer, der nærmest ignorerer den mest alvorlige udfordring, vi står over for," siger Uffe Elbæk i en pressemeddelelse.

Mødet finder sted på Christiansborg d. 6. september kl. 16.30.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk