Topnyheder

Forskere: Klimaforandringerne begyndte tidligere end hidtil antaget


Klimaet har reageret hurtigere på menneskets udledning af drivhusgasser, end forskere hidtil har troet. Således begyndte klimaet at ændre sig allerede omkring 1830'erne, blot få årtier efter den industrielle revolution var igangsat.

Det viser et nyt studie udgivet i tidsskriftet Nature og udarbejdet af 25 forskere fra Asien, USA, Europa og Australien.

Klimaet reagerer hurtigt

Hidtil har klimaændringerne ellers været betragtet som et fænomen, der opstod i 1900-tallet på grund af den stigende udledning af drivhusgasser, men ved at undersøge 500 års data fra ringene i træstammer, koralrev og iskerner har forskerne kunnet aflæse en tidligere opvarmning, der forekom næsten sideløbende med menneskets udledning af drivhusgasser, der så småt blev igangsat i slutningen af 1700-tallet.

"Det fortæller os, at vores klimasystem relativt hurtigt er i stand til at reagere på drivhusgasser - i hvert fald på nogle områder," siger studiets hovedforfatter, Nerilie Abram, professor i klimatologi ved Australian National University, ifølge The Australian.

"Overraskende" opdagelse

Nerilie Abram ser dog også noget positivt i det, for eftersom klimaet på nogle punkter reagerer hurtigere end antaget på mængden af drivhusgasser, kan det betyde, at det vil reagere hurtigere på en sænkning af udledningen af drivhusgasser.

Eftersom klimaet er et komplekst system, er det dog usikkert, i hvilken grad det i så fald vil ske.

I første omgang troede forskerne, at de blot havde opdaget klimaets modsvar på en forudgående periode med køligere temperaturer, men ved at køre dataene i computersimulationer opdagede de, at opvarmningen kunne forklares udelukkende på baggrund af den lille stigning i udledningen af drivhusgasser. Nerilie Abrams kalder opdagelsen for "overraskende".

Øverst i artiklen: En video illustrerer temperaturudsvingene fra de seneste 500 år på baggrund af de nye data.

Nederst i artiklen: En tre minutters video forklarer den globale opvarmning, og hvornår forskere begyndte at koble den sammen med menneskets aktiviteter.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE