Topnyheder

Obama laver verdens største beskyttede havområde


Målt på areal er Danmark en miniput i forhold til størrelsen på det beskyttede havområde, som den amerikanske præsident, Barack Obama, har tænkt sig at føre ud i livet.

The Papahanaumokuakea Marine National Monument ud for Hawaiis kyst blev oprindeligt oprettet af daværende præsident George W. Bush i 2006, men Det Hvide Hus oplyser ifølge nyhedsbureauet AP, at Barack Obama vil firedoble dets størrelse, så det bliver hele 1.508.870 km2 - godt to gange Frankrigs størrelse.

Området vil dermed blive fredet for kommerciel fiskefangst og minedrift. Civilt fiskeri kan foregå, hvis man indhenter en tilladelse til det - det samme krav gælder for forskning, og hvis man vil fjerne fisk eller andre ressourcer fra området.

Havet bliver mere surt

Hensigten er ikke kun at beskytte de over 7.000 arter i området, men også at værne om økosystemerne, der i forvejen lider under havets forsuring, som forårsages af den stigende mængde CO2 i atmosfæren.

"Vi håber, at det kan være et eksempel for fremtiden for alle ledere i verden på, hvorfor det er så vigtigt at beskytte naturen," siger dr. Richard Pyle ved Bishop Museum til et pressemøde ifølge KHON2 News.

Det er dog ikke alle, der glæder sig over det; nogle fiskere har ytret bekymring over, hvad den udvidede beskyttelse vil betyde for deres forretning.

Det er stadig blot omtrent 2 pct. af havet, der er beskyttet område.

Se et nyhedsindslag fra KHON2 News øverst i artiklen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE