Topnyheder

"Elefanter i cirkus og grindehvaler er små emner, når vi har så mange millioner dyr i landbruge


Konservatives dyrevelfærdsordfører, Rasmus Jarlov, mener, at der er plads til forbedring af dyrevelfærden i dansk landbrug. Foto: Rasmus Flindt

Dyr, som aldrig kommer ud i solen, har for lidt plads og stimuleres for lidt. Der er plads til forbedring af dyrevelfærden i landbruget i Danmark, mener Rasmus Jarlov, som er dyrevelfærdsordfører for Det Konservative Folkeparti.

Både i sommeren 2015 og for nyligt i et radiointerview på CBC Radio har han udtalt sig om dobbeltmoralen i at kritisere grindedrabene på Færøerne, hvis man samtidig køber kød fra dyr, der har levet under tvivlsomme forhold.

"Hvis du sammenligner det (grindedrabet, red.) med enhver anden form for kød, vil jeg mene, at det er langt mere humant end at spise kylling eller svinekød, hvor dyrene sandsynligvis har levet hele deres liv i trange omgivelser uden nogensinde at se sollyset," sagde han i slutningen af juli i CBC Radios program 'As It Happens'.

I den anledning har Globalen kontaktet Rasmus Jarlov og spurgt om hans holdning dyrevelfærden i dansk landbrug.

Hvad mener du om dyrevelfærden i landbruget?

"Jeg mener, at der er behov for mere dyrevelfærd i dansk landbrug. Jeg mener også først og fremmest, at det er en opgave, som forbrugerne må løse. Vi politikere har forsøgt at give bedre muligheder for at støtte landbrug med højere dyrevelfærd ved at indføre ny mærkningsordning. Det kræver, at folk vil betale for det, og det er lidt der problemet ligger. Jeg synes helt klart der er nogle udfordringer ved dyrenes velfærd, og jeg kunne godt unde, at dyrene fik nogle bedre forhold. At de fik mere plads, at man kunne undgå at bruge så meget medicin, som man bruger. Der er sket meget med dyrevelfærden de seneste 25 år, og jeg synes, at de mest åbenlyse ting er fjernet, men der er stadig mange ting som kunne forbedres. De kunne godt få mere plads og mere legetøj," siger Rasmus Jarlov til Globalen.

I det nylige radiointerview antydede Rasmus Jarlov dog også, at mange køber kød fra dyr uden at tænke over, hvordan de har haft det, mens de levede.

"Hvis du er som de fleste af os andre, der spiser bacon og kylling hver dag - og aldrig tænker på de forhold, som disse dyr har levet under - så mener jeg, at det er hyklerisk at angribe hvaljagten," lød det til værterne i 'As It Happens'.

Hvis du mener, at kødet kommer fra dyr, der har levet med dårlig velfærd, hvorfor køber du det så?

"Jeg forsøger – og jeg vil gerne indrømme, at det er, efter at jeg er blevet dyrevelfærdsordfører - at købe kød, der er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse eller på anden måde har en højere dyrevelfærd. Det mener jeg også, at man som forbruger har mulighed for. Man kan godt, men der er for få, der gør det. Derfor har vi fra politisk hold forsøgt at give bedre gennemsigtighed med den nye velfærdsmærkningsordning."

Hvad betyder det at være dyrevelfærdsordfører for dig?

"Det er en post, som jeg gerne ville have. Jeg synes også, at det er et vigtigt emne. Det er da selvfølgelig en vigtig opgave, at de mange millioner dyr, som vi har i Danmark, har nogle ordentlige forhold. Jeg har haft hund hele mit liv, så jeg elsker dyr."

Hvilke ambitioner har du inden for dette politiske område?

"Jeg har en ambition om, at vi skal forbedre forholdene for dyrene. Jeg vil indrømme, at jeg har mange ordførerskaber, og jeg vil også indrømme, at jeg ikke har brugt al min tid på det område - det kan jeg jo ikke - men jeg er jo i dialog med landbruget, og jeg mener, at det er der, der er de mest væsentlige problemstillinger med dyrevelfærden. Der har nogle gange været megen snak om elefanter i cirkus og grindehvaler, men det er små emner, når vi har så mange millioner dyr i landbruget, der har det dårligere. Det er selvfølgelig en balancegang. Det Konservative Folkeparti ønsker også, at vi kan have et landbrug i Danmark, og hvis vi strammer skruen for meget, flytter de bare produktionen til et land, hvor velfærd er dårligere. Så det gælder om at finde balancen om at forbedre forholdene uden at gøre det umuligt at drive det.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE