Topnyheder

"Orangutangen uddør i naturen i løbet af 10 år"


Rydning af regnskoven i forbindelse med produktionen af palmeolie er med til at udrydde orangutangen. Foto: Pixabay

Rydningen af skovområder for at imødekomme verdensforbruget af palmeolie er blandt hovedårsagerne til, at orangutangen med hastig fart er ved at uddø. Faktisk går det så hurtigt, at medmindre der gøres en indsats for at redde dens leveområder i Indonesien og Malaysia, vil den være uddød i løbet af 10 år, advarer organisationen International Animal Rescue (IAR) ifølge The Independent.

"Hvis det nuværende niveau af skovrydning fortsætter, så har jeg absolut ingen forhåbninger om, at orangutangen kan fortsætte med at leve vildt," siger Alan Knight, chef for IAR, til The Independent.

Adspurgt hvor længe, han tror, at den kan overleve i naturen, svarer han:

"Måske 10 år, hvis vi ikke får stoppet rydningen. Jeg tror, at orangutangerne på Sumatra vil forsvinde endnu hurtigere, hvis man ikke får løst den situation, de er i."

Et skovområde svarende til Tyskland er ryddet

Orangutangen findes nu kun i regnskovene på Sumatra og Borneo. Borneo-orangutangen er netop blevet erklæret for "kritisk truet" af IUCN og slutter sig dermed til Sumatra-orangutangen på listen.

Ifølge en nylig undersøgelse er vil pct. af orangutangerne forsvinde mellem 1973 og 2025, og flere steder på Borneo er bestanden så fragmenteret og flokkene så små, at der er risiko for indavl.

På bare 25 år er over 25 pct. af Indonesiens skov blevet ryddet - et område omtrent svarende Tyskland. Indonesien og Malaysia er verdens to største producenter af palmeolie, som indgår i en stor del af fødevarer såsom visse chips, revet ost, peanuts, shampoo, tandpasta mm. Faktisk indeholder hver tredje dagligvare palmeolie.

Certificering er fin, men ikke perfekt

En række grønne organisationer, herunder Verdensnaturfonden, har sammen med industrien udviklet RSPO-certificeringen, der stiller en række krav til producenterne af palmeolie.

Organisationen Red Orangutangen mener dog, at RSPO ikke er lig med en bæredygtig produktion og havde gerne set, at der blev stillet endnu skrappere krav, end aftalen forpligter til. Red Orangutangen mener imidlertid, at RSPO-certificeret palmeolie er den bedste mulighed lige nu og anbefaler derfor forbrugerne at gå efter mærket, hvis de køber produkter med palmeolie.

Organisationen Verdens Skove har samme holdning som Red Orangutangen til RSPO-ordningen.

Begge organisationer nævner i øvrigt på deres hjemmesider, at palmeolie er en arealeffektiv måde at producere vegetabilsk olie på, idet den kræver et mindre areal end ved produktionen af raps- eller sojaolie.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE