Topnyheder

Alternativet til regeringen: Læg hemmelig rapport frem


En ny, hemmelig rapport lægger op til effektiviseringer og privatisering i forsyningsbranchen. Alternativet mener, at Venstre bør fremlægge rapporten, så alle kan læse den. Foto: Pixabay

En hemmelig rapport fra konsulentfirmaet McKinsey & Company, der foreslår en række privatiseringer i branchen for danskernes vand og varme, får positiv respons fra regeringspartiet Venstre.

Hos Alternativet mener man dog, at al snak om emnet bør forstumme, før regeringen lægger rapporten frem for offentligheden.

Kun ganske få oplysninger er blevet givet videre til brancheforeninger inden for forsyningsområdet, og heri understreges det, at der er tale om fortroligt materiale.

"Noget så fundamentalt som vores infrastruktur kræver total gennemsigtighed og åben debat, siger Alternativets miljøordfører," siger Christian Poll i en skriftlig udtalelse.

Venstre har afvist privatisering

Han ser ingen grund til at privatisere vand- og varmeforsyningen og minder om, at et bredt flertal inklusiv Venstre for kun halvandet år siden afviste en privatisering.

"Vores grundlæggende infrastruktur skal ikke generere økonomisk overskud, men sikre stabil og ren forsyning til hele landet og være folkeligt ejet," tilføjer Christian Poll.

Den ansvarlige minister på området, Lars Christian Lilleholt, afviser, at regeringen har i sinde at privatisere området; "ejerskabet overlader jeg trygt til kommunerne", som han udtrykker det til Ritzau. Til gengæld vil han effektivisere for at skabe større råderum for danskerne.

Christian Poll har intet imod en effektivisering af sektoren.

"Men høje miljøstandarder og forsyningssikkerhed må ikke glide i baggrunden til fordel for økonomisk profit," siger Christian Poll.

Dårlige erfaringer fra udlandet

Danskerne får drikkevand fra omtrent 2.000 vandværker, heraf ejer forbrugerne selv størstedelen af værkerne - resten er kommunalt ejede. Ifølge loven må man ikke tjene penge på at drive vandforsyning.

Allan Weirup, adm. direktør i Danske Vandværker, advarer imod en privatisering af området.

"Det lyder meget smukt, når man siger, at der er en effektiviseringsgevinst, men hvis vandforsyningen bliver til et spekulationsobjekt, kommer det ikke forbrugerne til gode. Erfaringerne fra udlandet er også dårlige,« siger han til Jyllands-Posten og henviser til, at offentlige myndigheder især i Frankrig og Tyskland er begyndt at købe forsyningsselskaber tilbage.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE