Topnyheder

Klimamålet fra Paris-aftalen er næsten overskredet - på otte måneder

Over 50.000 mennesker gik på gaden i London under klimatopmødet i Paris for at gøre opmærksom på klimaforandringerne. Allerede nu er et af delmålene i aftalen ved at blive overskredet. Foto: Matthew Kirby/flickr

Den globale opvarmning er i dén grad accelereret. Faktisk i en sådan grad at hensigtserklæringen i klimaaftalen fra Paris sidste år ser umulig ud blot otte måneder efter vedtagelsen.

Aftalens målsætning lyder på en maksimal global opvarmning på to grader celsius i forhold til niveauet før industritiden, men i aftalen lå en ambition om at holde den på maks 1,5 grader for at undgå de værste konsekvenser ved klimaforandringerne. Og det er dén ambition, som efterhånden ser umulig ud, da den globale temperatur i gennemsnit er steget markant, siden aftalen blev indgået i december sidste år. Det skriver The Guardian.

Nye data fra det britiske meteorologiske institut, MET Office, viser, at den globale gennemsnitstemperatur nu er over én grad celsius, og i februar og marts var på hele 1,38 grader over normen.

"Baseret på min forskning vil jeg sige, at målet på 1,5 grader nu ser umuligt ud - eller i hvert fald er meget, meget svært at opnå," siger Chris Field, professor ved Stanford University, USA, og medlem af IPCC's klimagruppe, ifølge The Guardian.

Der skal handles øjeblikkeligt

Dr. Ben Sanderson fra National Center for Atmospheric Research i Boulder, Colorado, USA, aner et spinkelt håb - hvis menneskeheden øger ambitionerne markant for en grøn omstilling. Ifølge ham skal nationerne bruge alle deres ressourcer på øjeblikkeligt at udbygge og implementere vedvarende energi, og allerede inden 2050 skal al udledning af drivhusgasser være stoppet.

"Så kan en maksimal opvarmning på 1,5 grader celsius måske opnåes," siger han.

En alternativ mulighed er, at man forsøger at holde opvarmningen på så lidt som muligt over de 1,5 grader, og at man så kan suge drivhusgasserne ud af atmosfæren, når man har teknologien til det. Co2 og metan ophober sig nemlig i årevis i atmosfæren, og derfor kan det blive nødvendigt at fjerne gasserne igen, hvis man vil mindske den globale opvarmning. Forskningen i det er allerede i gang.

El Niño er ikke forklaringen

Data tyder på, at 2016 bliver det varmeste år, der nogensinde er målt, og selvom en del af varmen skyldes vejrfænomenet El Niño, er det langt fra den bærende årsag.

Ifølge Michael Mann, professor ved Penn State Earth System Science Centre, USA, var 2015 - da El Niño var mest markant - højst sandsynligt blevet det varmeste år uanset hvad.

Dr. Jeff Knight fra det britiske MET Office's Hadley Centre er enig med Michael Mann i, at El Niños bidrag til varmen er meget lille sammenlignet med menneskets udledning af drivhusgasser.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk