Topnyheder

Kød og palmeolie står bag ny fældningsbølge af regnskoven


Peru har øget rydningen af regnskoven. Billedet viser et eksempel fra Brasilien, hvor en del af skoven er blevet fældet til fordel for landbrug. Foto: Kate Evans for Center for International Forestry Research (CIFOR)/flickr

Rydningen af regnskoven i Peru tager fart, og der er én altovervejende synder: Kvægproduktionen. Det viser en ny rapport fra NGO'en Amazon Conservation Association (ACA), som tager udgangspunkt i satellitdata indsamlet fra 2013 til og med 2015.

Det skriver mediet ThinkProgress.org.

En bølge af skovfældning har fundet sted i Perus Huanuco-region, der har landets højeste koncentration af skovrydning. Sidste år blev der ryddet ca. 81 km1 skov i regionen, der ligger i den centrale del af landet. Næsten 90 pct. af det ryddede område bruges af landbruget.

- Vi kunne se, at området gik direkte fra at være skov til at være græsningsarealer. På nogle af billederne kan man rent faktisk se køerne, siger ACA's seniorforsker, Matt Finer, til ThinkProgress.

Mere forurening og flere brande

Ca. 60 pct. af Peru er dækket af regnskov, men landet har øget produktionen af kød, palmeolie, kakao og ressourcer som olie, gas og mineraler. Samtidig er der sket en udbygning af infrastrukturen - altsammen på bekostning af regnskoven.

Mens det har ført til højere velstand i visse egne, har det også øget forureningen og forekomsten af brande samt gjort skade på naturen og dyrene.

Rydningen af regnskov udgør medvirker også til klimaændringer, idet der bliver færre træer til at absorbere CO2-gasserne, samtidig med at afbrændingen af skovene frigiver en masse lagrede drivhusgasser ud i atmosfæren.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE