Topnyheder

Grønland har mistet én billion ton is på fire år


1.000.000.000.000 ton. Så meget is er smeltet på Grønland fra og med 2011 til og med 2014, og de seneste år er smeltningen accelereret. Det viser et nyt studie baseret både på satellitdata og modelberegninger ifølge Washington Post.

Det er især den sydlige del af Grønland, der er hårdt ramt, men også mod det koldere nord smelter isen, og særligt fem store gletsjere er svundet ind.

Modelberegninger bliver styrket

Metoden bag det nye studie er med til at styrke modelberegningerne af, hvor meget is der vil smelte i fremtiden.

- Selvom satellitteknikken giver os en holistisk indsigt i, hvordan iskapperne som helhed forandrer sig, kan vi med denne specifikke teknik (satellitdata og modelberegninger, red.) identificere specifikke regioner, som ændrer sig. Og det er virkelig vigtigt, fordi det giver os mere viden om, hvilke processer der står bag forandringerne, siger studiets hovedforfatter, Malcolm McMillan, som er research fellow ved University of Leeds, til Washington Post.

Havet kan stige seks meter

Forskere bag et studie fra sidste år vurderede, at i løbet af 1900-tallet smeltede godt ni billioner ton is i regionen, hvilket kan have bidraget til, at havet er steget med 2,54 cm. Sammenholdt med det nye studie, kan man se, at smeltningen sker i et hastigere tempo nu. Smelter Grønlands indlandsis helt, vil det øge havets vandstand med over seks meter.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE