Topnyheder

Nyt studie gennemhuller to klimamyter


Et nyt studie viser, at klimamodellernes prognoser gennemsnitligt set næsten har ramt plet. Foto: Pixabay

"Klimamodellerne er unøjagtige", og "kloden er ikke blevet varmere" er to sejlivede myter, som bruges i flæng af folk, der hævder, at mennesket ikke står bag klimaforandringerne.

Eksempelvis har Liberal Alliances Villum Christensen udtalt, at "alle klimamodellerne hidtil har vist sig at tage fejl".

Et nyt studie modbeviser imidlertid de to myter og konkluderer, at 1) kloden er blevet varmere, og 2) klimamodellerne har været særdeles akkurate.

Studiet præsenteres på The Guardians hjemmeside i en kronik af klimaforsker dr. John Abrahams, som sammen med fire andre forskere har bidraget til det.

"Det stærkeste forsvar for modellerne"

I studiet har de målt temperaturerne i havet og efterfølgende undersøgt, hvor tætte forudsigelserne lå op af de faktiske temperaturmålinger.

Med hensyn til den første myte fandt forskerne, at den globale opvarmning er accelereret siden 1992; mellem 1970 og 2005 er kloden blevet opvarmet med 0,46 watt per m2, men ser man udelukkende på udviklingen mellem 1992 og 2005, er opvarmningen sket i et hastigere tempo på 0,75 watt per m2.

Studiet viser endvidere, at klimamodellerne har klaret sig - med John Abrahams ord - "utroligt godt". Ved at bruge gennemsnittet af modellernes prognoser fandt han og hans kolleger frem til, at siden 1992 har modellerne holdt sig inden for en usikkerhed på blot tre pct.

- Efter min mening er denne overensstemmelse det stærkeste forsvar for modellerne, der nogensinde er fundet, skriver han.

Andre studier når frem til samme konklusion

John Abrahams kalder de ovenstående klimamyter for "fejlagtige", men også "hyppigt benyttede argumenter". Faktisk er det nye studie ikke det eneste, der har påvist nøjagtigheden af klimamodellerne, og han henviser til to andre studier fra i år.

- Når flere uafhængige studier når frem til den samme konklusion, indikerer det, at konklusionerne er robuste, skriver han.

John Abrahams anerkender, at der stadig er noget at lære på området, og at forskerne hele tiden søger at forbedre deres metoder og øge deres viden.

Det er da heller ikke sådan, at klimaforskningen er fejlfri. Eksempelvis er rækken af rekordvarme måneder kommet bag på klimaforskere, og i sidste uge meddelte World Meteorological Organization på et pressemøde, at det seneste års temperaturstigninger indikerer, at kloden nu opvarmes hurtigere og på kortere tid end hidtil antaget.

Det nye studie har udelukkende set på perioden 1970-2005.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE