Topnyheder

Organisation om isbjørn i indkøbscenter: Profit kommer før velfærd


Der er intet naturligt over isbjørnen Pizzas liv. Lukket inde med én anden artsfælle i et kinesisk storcenter bliver isbjørnen konstant mødt med dunkende lyde på glasset fra de ivrige gæster, der vil have dyrets opmærksomhed i håbet om at få det med på en selfie.

Akvariet, Grandview Aquarium, i Grandview Mall i Guangzhou har siden sin åbning i januar mødt både glade gæster og demonstranter, der kræver, at det lukkes.

Omtrent 500 arter, heriblandt også Hvidhvalen, udstilles i akvariet, der har fået kritik for at være overfyldt og ikke imødekomme dyrene basale behov for naturlige omgivelser. En video af en apatisk Pizza liggende på gulvet med bævrende mund har været med til at give isbjørnen sit tilnavn "verdens mest triste isbjørn".

- Der er ingen undskyldning for, at noget dyr indespærres på denne måde, men det er velkendt, at isbjørnen er en af de allersværeste dyr at sørge for, når de er indespærret. Isbjørne udviser ofte stereotypisk adfærd, fordi fangenskab hæmmer deres naturlige instinkter såsom behovet for at jagte føde, siger David Neale, Velfærdsdirektør for dyreværnsorganisationen Animals Asia, til fox5sandiego.com.

Knap en halv million mennesker har underskrevet en protesterklæring, der kræver Grandview Aquarium lukket. Indtil videre har det ikke resulteret i en lukning, men akvariets ledelse lover at se på dyrenes forhold med henblik på at forbedre dem.

Videnskabelig direktør i Københavns Zoologiske Have, Bengt Holst, tror da heller ikke på, at Pizza bliver flyttet til en "rigtig" zoologisk have.

- Når man først har investeret i så dyrt et anlæg, som det her er, vil man jo gerne beholde isbjørnen. Det bedste for Pizza vil være at forbedre forholdene, hvor han er, siger han til DR.

"Profit kommer før velfærd"

David Neale mener da også, at det økonomiske hensyn vejer tungere end hensynet til dyrene.

- Så længe virksomheder har tilladelse til at bruge dyr på denne måde, vil profit altid komme før velfærd, siger han ifølge naturalworldnews.com.

Han fortæller, at ledelsen bag akvariet har taget kontakt til Animals Asia for at få vejledning i at passe dyrene på bedst mulig vis, og han har inviteret ledelsen til at møde. Han finder det dog svært at samarbejde med folk, der i forvejen behandler dyr på denne måde, forklarer han.

Akvariets manager, Li Chengtang, har tidligere forsvaret det ved at hævde, at det eksempelvis har Kinas største bassin til Hvalhajen, og at man øger gæsternes kendskab til naturen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE