Topnyheder

Virksomheders miljøløfter er fyldt med smuthuller


De små blå partikler er mikroplast og findes i en lang række kosmetikprodukter. De små partikler ender i naturen, hvor de hober sig op. Foto: MPCA Photos/flickr

Store virksomheders løfter om at stoppe brugen af mikroplast i deres kosmetikprodukter er fyldt med smuthuller, der åbner for fortsat brug af det miljøbelastende materiale.

Det viser en ny undersøgelse fra Greenpeace, som på baggrund af sine fund mener, at det er på tide helt at forbyde mikroplast. Det skriver The Guardian.

Mikroplast findes bl.a. i syntetiske tøjmaterialer såsom fleece samt kosmetikprodukter som make-up, rensecremer og tandpasta, og partiklerne udgør en enorm miljøbelastning, idet de ikke opfanges af rensningsanlæggenes filtre og dermed havner i naturen, hvor de ophober sig og virker som en magnet på andre giftstoffer.

Selv de mest ambitiøse har hullede løfter

Greenpeace har gennemgået løfterne og rangeret dem, alt efter hvor ambitiøse de er. Rapporten viser, at selv de virksomheder, der er mest ambitiøse på området stadig har mangler, der gør det muligt fortsat at bruge mikroplast, uden at de bryder deres løfte.

- Når det kommer til mikroplast, er virksomhederne i øst og vest, siger Louise Edge, seniorkampagneleder for havområdet hos Greenpeace, til The Guardian.

Et eksempel ses i Colgate-Palmolives løfte - virksomheden er på en delt førsteplads i undersøgelsen, som ingen i øvrigt scorer topkarakter i. I Colgate-Palmolives tilfælde trækker det ned, at virksomheden har indsnævret sin definition af, hvad der dækker over mikroplast, og hvilke produkter det gælder for. Mikroplast defineres kun som de plaststykker, der er i eksfolierende plejeprodukter, på trods af at plast findes i mange andre produkter. Der nævnes intet om at stoppe brugen af mikroplast i blødgørende creme, makeup, læbepomader, barberskum og lignende.

Uacceptabelt løfte

Blandt de dårligst rangerede virksomheder finder man Estée Lauder, der ligeledes har sat en snæver definition af, hvilke produkter mikroplast skal fjernes fra, og ikke engang har sat en deadline.

Også verdens største producent af plejeprodukter, Proctor & Gamble, rangerer lavt i undersøgelsen. Virksomheden har kun sat som mål at fjerne mikroplast lavet af polyethylene fra sine renseprodukter og tandpasta, og Greenpeace anser løftet som uacceptabelt, da Proctor & Gamble således fortsat kan bruge andre mikroplasttyper i sine øvrige plejeprodukter uden at bryde sit løfte.

Af andre smuthuller kan nævnes virksomheder, der kun udfaser mikroplast i produkter solgt i specifikke lande, ikke definerer størrelsen på mikroplasten og tillader brugen af biologisk nedbrydelig mikroplast, selvom FN har sagt, at det stadig er et stort miljøproblem.

De er i "øst og vest"

- Når man ser nærmere på detaljerne i virksomhedernes løfter om brugen af mikroplast, er der grund til stor forvirring. Havlivet kan blive beskadiget af enhver type plast, der ender i havet, så hvis det er solidt, lavet af plastic og findes i et produkt, der løber gennem afløbet, burde det ikke være der, siger Daniel Steadman fra NGO'en Fauna & Flora International til The Guardian.

Den britiske brancheorganisation Cosmetic Toiletry and Perfumery Association forsvarer sig dog og fastholder, at man tager sagen alvorligt.

- Kosmetikindustrien er ganske klar over dens ansvar over for kunderne og miljøet, siger generaldirektør Christopher Flower, som tilføjer, at han anser det som sandsynligt, at de fleste typer mikroplast vil være udfaset af kosmetikprodukterne før 2020.

I alt 30 virksomheder indgik i undersøgelsen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE