Topnyheder

Studie: Dyr sørger over deres afdøde og nægter at slippe dem


Det var et bemærkelsesværdigt syn, som forskere oplevede, da de i havet ud for San Juan-øerne i staten Washington, USA, så en spækhugger med sin afdøde unge.

- Hun forsøgte at holde den afdøde unge op over havoverfladen hele tiden ved at balancere den oven på sit hoved, fortæller Robin Baird fra Cascadia Reserach Collective i Olympia, Washington, ifølge National Geographic.

Hun overværede moderens opførsel og har været med til at udarbejde et nyt studie, der viser, hvordan flere hval- og delfinarter sørger, når de mister deres nære i flokken.

"De sørger"

Studiet bygger på 14 observationer rundt om i verden af syv forskellige dyrearter fra havet; fra den store kaskelothval til den noget mindre spinnerdelfin.

Det er blot et i rækken af flere forskningsprojekter, der igen og igen har påvist, at sorgen over at miste ikke er en følelse forbeholdt mennesket, men strækker sig på tværs af arter.

Når dyrene nægter at give slip på en afdød, er der kun én sandsynlig forklaring, mener det nye studies medforfatter Melissa Reggente, biolog ved University of Milano-Bicocca, Italien.

- De sørger. De føler smerte og er stressede. De ved, at der er noget galt, siger hun ifølge National Geographic.

Blev sammen med de afdøde

En usædvanlig adfærd er en indikator for sorg hos dyr, og observationerne i studiet viste, at alle syv observerede arter blev sammen med de afdøde i en rum tid.

I et tilfælde så man et øresvin (en delfinart, red.) som skubbede et fordærvet lig af en mindre delfin gennem vandet. Forskerne fik fat i den afdøde delfin og slæbte den efter båden for at begrave ungen på land, mens den voksne delfin fulgte med og rørte ved den afdøde, indtil vandstanden blev for lav for den.

Herefter forblev delfinen i nærheden af kysten, hvor den døde delfin blev taget med til. Ifølge Melissa Reggente er der en sandsynlighed for, at der var tale om en mor, som ikke ville give slip på sin unge.

Video: I et naturprogram på BBC ser man, hvad der lader til at være en form for sørgeritual mellem pinginer og en afdød unge

Dannede en cirkel

I et andet tilfælde observerede forskere, at grindehvaler lavede en beskyttende cirkel rundt om en en voksen og en afdød unge. Forskere oplevede også, at en spinnerdelfin svømmede hen til deres båd med en afdød delfin, som for at forskerne skulle tage den med sig.

Selvom mennesket af gode grunde ikke kan spørge dyrene, om de føler sorg, er det en sandsynlig forklaring at udlede fra disse observationer. Barbara King, professor emeritus i antropologi og forfatter til bogen "How animals grieve" er enig i, at observationerne tyder på, at dyrene sørger.

- Det er helt sikkert, at vi kan udlede noget fra dyrenes sorg i den energi, som de bruger på at bære eller holde deres afdøde unger op over vandets overflade, at røre deres krop gentagne gange, at svømme i en bestemt formation rundt om de berørte parter, siger hun ifølge National Geographic.

Video: En flok elefanter tager afsked med en død unge i Hellabrunn Zoo, 2012.

Dyr har følelser ligesom mennesker

Andre studier har indikeret, at også arter som giraffen, elefanten og chimpansen sørger over deres afdøde. Elefanter har eksempelvis et ritual med at røre den afdøde med snablen igen og igen.

- Der er ingen tvivl om, at mange dyr besidder mange og dybe følelser. Det er ikke et spørgsmål, om følelser er udviklet i dyrene, men hvorfor de har udviklet sig, som de har. Vi må aldrig glemme, at vores følelser er en gave fra vores forfædre, vores dyriske pårørende. Vi besidder følelser, og det samme gør andre dyr, skrev Mark Bekoff, ph.d. og professor emeritus i økologi og evolutionær biologi, i en kronik på Psychology Today i 2009.

Heri omtalte han observationer, der tyder på, at også søløver, lamaer, husskader og gæs udviser tegn på sorg, når de mister. Når omstændighederne tillader det, kan man også måle dyrenes hormonelle balance for at få en indikation om, hvad de føler.

Grise ændrer adfærd

Den forhenværende svineproducent Bob Comis har også berettet om, hvordan de tilbageværende grise i en flok udviste tegn på en depressiv tilstand, når resten af flokken var kørt til slagteriet. Han udtalte til Modern Farmer i 2014:

- Når jeg tager en stor del af flokken til slagteriet og kun efterlader to, så er det nærmest konsekvent, at de to efterladte grise vil være deprimerede de næste par dage: De tilbringer meget af tiden i deres læskur og kommer kun ud indimellem for at spise eller drikke. Efter et par dage begynder de at opføre sig normalt igen, men jeg mener, at tabet af en katastrofalt stor procentdel af deres flok påfører dem psykisk lidelse - i hvert fald for en stund.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Journal of Mammalogy.

Øverst i artiklen ses et nyhedsindslag om en delfin, der i 2012 blev filmet, mens den bar på sin afdøde unge.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE