Topnyheder

Rapport: Diplomater og politi hjælper med at udrydde næsehornet


9.300 procent. Så markant steg krybskytteriet på næsehorn fra 2007 til 2014, og det forgangne årti har kostet 6.000 næsehorn livet. Drabene er sket, altimens flere af de personer, der skulle beskytte næsehornene, angiveligt har hjulpet med at skubbe dem nærmere udryddelse.

Sådan lyder det i en ny rapport fra NGO'en The Global Initiative against Transnational Organised Crime skrevet af den prisvindende undersøgende journalist Julian Rademeyer, der har specialiseret sig i emnet og bl.a. udgivet bogen "Killing for profit - exposing the illegal rhino horn trade".

Rapporten, der netop er blevet udgivet i to dele, viser, at der blot resterer 25.000 næsehorn i verden, og at der er et hav af problemer at tage fat om, hvis man vil redde det uddøende dyr.

Kender bagmændene, men gør intet

Julian Rademeyer konkluderer, at kampen for bevarelsen af næsehornet lider under korruption, inkompetence, regeringer, der er uvillige til at gøre noget ved problemet, manglende informationsudveksling, samt at anholdelser og beslaglæggelser af horn prioriteres over dyberegående efterforskning og retsforfølgelse.

Diplomater fra Asien er angiveligt med til at handle med hornene, mens betjente, der skulle beskytte dyrene, tillader det ulovlige salg mod bestikkelse, samtidig med at myndighederne forholder sig passivt.

Højtstående kilder fortæller i rapporten, at de nordkoreanske ambassader i Sydafrika og Etiopien ligefrem handler ulovligt med hornene. Sammen med en kameramand opsøgte Julian Rademeyer Nordkoreas ambassade i Pretoria, Sydafrika, men blev eskorteret væk.

Også diplomater fra Kina og Vietnam skulle ifølge anklager have misbrugt deres status til at handle med hornene fra de truede dyr.

Fra en kilde i Mozambique lyder det desuden, at politiet i landet udmærket kender til identiteten på en række bagmænd og har beviser til at fælde dem - men intet gør.

Fire betjente anoldt

Et eksempel på den gennemgribende korruption så man sidste år i Mozambique, da to kinesere blev anholdt for at være i besiddelse af 65 horn fra næsehorn og 340 stødtænder med en samlet vægt på 1,6 ton.

De blev efterfølgende løsladt mod kaution, men dukkede aldrig op til retssagen. Sideløbende blev flere af de beslaglagte horn stjålet fra politiets varetægt, og efterfølgende blev fire politimænd anholdt i sagen.

- Krigen mod krybskytteri bliver i stigende grad betragtet som en krig, der ikke kan vindes, siger Julian Rademeyer ifølge mediet Daily Maverick.

En stigning på 8.900 pct.

Det er især Kruger National Park i Sydafrika, der er hårdt ramt af krybskytteriet; i de seneste syv år er 60 pct. af krybskytteriet mod næsehorn i Sydafrika forekommet i parken, og krybskytteriet er stigende: I 2014 var der 111 væbnede konflikter mellem krybskytter og parkbetjente, mens tallet i 2015 var steget til 137. Samtidig vurderer ledelsen hos Kruger National Park, at mindst 7.500 krybskytter trængte ind i reservatet i 2015 mod 4.300 året forinden.

I Namibia er antallet af dræbte næsehorn mildt sagt eksploderet: På blot tre år er der sket en stigning på 8.900 pct.: Fra ét næsehorn dræbt i 2012 til 90 dræbt i 2015.

Der er ca. 25.000 næsehorn tilbage i naturen. For 150 år siden var der ifølge Verdensnaturfonden over én million.

I marts udtalte Craig Bruce, der er ekspert i næsehorn ved the Zoological Society of London, til BBC, at næsehornet uddør i naturen inden for 10 år, hvis udviklingen fortsætter.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk