Topnyheder

Afrikanere raser: EU er med til at udslette elefanten


En sammenslutning af 29 afrikanske lande mener, at EU bør stemme for et totalforbud mod handel af elfenben. Foto: Mike Richardson/flickr

En sammenslutning af 29 afrikanske lande kritiserer EU, som netop har meddelt, at unionen ikke bakker op om et totalt forbud af salg med elfenben. Det kan være begyndelsen på enden for den afrikanske elefant, lyder advarslen fra koalitionen African Elephan Coalition (AEC). Det skriver The Guardian.

Næste år udløber den nuværende aftale om elfenben, og fire afrikanske lande - Sydafrika, Zimbabwe, Namibia og Botswana - har meldt ud, at de på den kommende Cites-konference vil advokere for, at det bliver muligt for dem at handle begrænset med elfenben.

Cites er det internationale organ, der overvåger handel med dyr, og her udgør EU med sine 28 lande den største stemme. EU planlægger at bakke op om de fire afrikanske landes ønske.

AEC: Situationen er alarmerende

AEC ønsker derimod, at elefanter bliver kategoriseret under Cites' kategori "Appendix I", som vil forbyde al handel med elfenben. Koalitionen argumenterer for, at elefanten er truet, og at den migrerer på tværs af landegrænser og derfor kan være beskyttet i ét land, men mere udsat i et andet.

- Hvis EU forhindrer Appendix I-kategoriseringen, vil det uden tvivl være begyndelsen på enden for den afrikanske elefant, siger Andrew Seguya, leder af Uganda's Wildlife Authority, til The Guardian.

Azizou El Hadj Issa, fhv. minister i Benin og nu præsident for AEC's ældreråd nævner, at krybskytteriet dræber både elefanter og parkbetjente, samtidig med at det finansierer terrorisme, der er med til at true EU's sikkerhed.

Patricia Awori, medlem af AEC's sekretariat er "chokeret" over EU's holdning, og Patrick Omondi, vicedirektør for Kenya Wildlife Service er "overrasket og skuffet".

EU: Brug for en balanceret tilgang

EU har valgt at bakke op om det mere fleksible forbud, der giver de fire førnævnte lande lov til at handle med elfenben, så længe det er bæredygtigt.

- Vi har brug for en balanceret tilgang. Vi anerkender, at den indenlandske handel med elfenben bør blive forbudt i de situationer, hvor det kan igangsætte ulovlig handel, men er ikke helt enige i at inkludere den afrikanske elefant under "Appendix 1" i de fire lande. Vi opfordrer de afrikanske lande til at have en dialog om dette, lyder udmeldingen fra EU.

Karmenu Vella, der er Europa-Kommissionens ansvarlige for miljø og fiskeri, skriver i et blogindlæg, at EU arbejder for initiativer, der kan bremse krybskytteriet, og at man straks vil forbyde handel med elfenben, hvis det påvises, at den fører til et illegalt salg.

Studie: Lovliggørelse øger krybskytteriet

Et nyt studie har imidlertid allerede påvist en sammenhæng mellem lovliggørelsen af handel med elfenben og forekomsten af krybskytteri. Da lande i 2008 valgte at indføre et begrænset lovligt salg var det med håbet om, at det ville stække det illegale marked. Det viste sig imidlertid at gå i den stik modsatte retning og øge krybskytteriet.

- Vi har nu klare beviser på, at denne form for salg kan være katastrofalt. Det har givet bagslag på en meget skidt måde, sagde en af studiets medforfattere professor Solomon Hsiang fra University of California Berkeley til The Guardian i juni.

I 1980 var der ca. 1,3 millioner afrikanske elefanter - antallet er mere end halveret nu. Der dræbes en elefant af krybskytter ca. hvert kvarter.

Blot 40.000 asiatiske elefanter resterer i naturen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE