Topnyheder

EU vil forbyde hormonforstyrrende stof i kasseboner


De fleste kasseboner indeholder det hormonforstyrrende stof bisphenol A. Det bliver snart forbudt i EU. Foto: Derek Bridges/flickr

I 2010 advarede den franske forsker Daniel Zalko gravide kvinder mod at røre ved kasseboner, og kemiker Shima Dobel anbefalede dem at vaske hænder, hvis de havde rørt ved en bon.

Årsagen var, at de gængse kvitteringer er printet på termopapir, som indeholder det hormonforstyrrende stof bisphenol A, der kan trænge igennem huden. Nu er der imidlertid taget et stort politisk skridt, idet EU-landende har besluttet at forbyde stoffet i boner. Det meddeler Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Med forbuddet bliver ansatte og forbrugerne bedre beskyttet mod problematiske stoffer, som er en vigtig prioritet for regeringen. Bisphenol A er allerede forbudt i emballage til fødevarer, der er beregnet til småbørn. Derfor er det på tide, vi nu får et forbud mod brugen i kasseboner, som især arbejdstagere og også forbrugere kommer i kontakt med, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Findes i dåsetomater

Siden 2010 har stoffet været forbudt i Danmark i emballage og beholdere til fødevarer, som børn under tre år kan komme i kontakt med – og stoffet har siden 2011 været forbudt i sutteflasker i EU.

En test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi foretaget i foråret viste, at den indvendige belægning i fem ud af otte testede dåser med flåede tomater indeholder bisphenol A. De overholdt dog alle EU's grænseværdi.

Ifølge interesseorganisationen Plastindustrien er det årlige forbrug af stoffet ca. 3,8 mio. tons på verdensplan.

Forbuddet vil træde i kraft om ca. to år, når det er blevet endeligt behandlet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE