Topnyheder

Fleecetrøjer er et kæmpe problem for miljøet


Mikroskopiske fibre fra syntetisk tøj er blevet et globalt miljøproblem. Foto: JamesJames/flickr

Kemiprofessor Sherri Mason fik et chok, da hun for første gang obducerede en fisk fra Great Lakes - et stort ferskvandsområde i Nordamerika. Det indvendige af fisken var fyldt med tøjfibre, der havde vævet sig sammen, fortæller hun til den britiske avis The Guardian.

Sherri Mason, der arbejder ved State University of New York Fredonia, har studeret vandforurening i adskillige år, men fortæller, at hun aldrig havde set noget lignende.

Mikropartikler fra vores beklædning ryger ud i miljøet, når vi vasker tøjet, og er den næststørste kilde til forurening i Lake Michigan ifølge hendes forskning. I takt med at forskere i stigende grad undersøger kilder til havforurening, konkluderer flere og flere studier, at små partikler fra vores tøj - primært de syntetiske - er et verdensomspændende miljøproblem, der potentielt kan udgøre en sundhedstrussel.

Tøjfibrene har ophobet sig ved kysterne

Et studie fra 2011 fandt, at syntetiske tøjfibre udgjorde ca. 80 pct. af menneskeskabt affald langs kysterne i verdenshavene, og et nyt studie af forskere fra University of California, Santa Barbara, peger på, at mikrofibre fra tøj forurener havet og floderne på samme måde, som man ser det med mikroplast fra kosmetikprodukter.

Ifølge studiet udleder en syntetisk fleecejakke 1,7 gram mikrofibre ved hver vask, mens ældre jakker udleder dobbelt så mange fibre som nye jakker. Og ifølge miljøorganisationen Plastic Soup Foundation frigøres 4.500 mikroskopiske fibre fra hvert eneste gram tøj, når man vasker det.

Mikrofibrene føres fra vaskemaskinen til det lokale vandrensningsanlæg, hvor op mod 40 pct. af dem ryger videre ud i floder, søer og havet, hvor de kan forurene menneskets fødevarekilder.

Nye studier fra Southampton Solent University og Exeter University finder også, at tøjfibre fra eksempelvis fleecetrøjer er en stor kilde til forurening af havmiljøet og til skade for dyrene.

Samme melding har lydt fra VU University i Amsterdam, Holland, hvor forskere i 2012 vurderede, at vand fra tøjvask sender omtrent to milliarder syntetiske mikrofibre ud i det europæiske farvand - hvert eneste sekund.

Syntetiske mikrofibre er særligt farlige, da de er svært nedbrydelige, og når de indtages af dyr akkumulerer fibrene sig og virker som en magnet på giftstoffer.

Påvirker dyrene

De syntetiske fibre har også vist sig at påvirke dyrenes adfærd.

Forskere ved University of Exeter har fodret krabber med mad, der var forurenet af fibrene, og observerede, at krabberne begyndte at spise mindre føde, hvilket vil påvirke deres vækst.

De syntetiske fibre absorberer også kemikalier såsom bisphenol A, og den absorberende effekt er ifølge professor Sherri Mason hendes største bekymring, da det øger koncentrationen af stofferne i dyrene, som efterfølgende bliver spist af mennesker, der samtidig indtager de farlige stoffer.

Gregg Treinish, stifter og direktør for organisationen Adventurers and Scientists for Conservation, fortæller til The Guardian, at han er stoppet med at spise alt, hvad der kommer fra havet som konsekvens af den udbredte forurening.

K vil mindske brugen af plast

Forskellige løsninger kan dog være på vej; en nanobold, som smides ind i vaskemaskinen og opfanger fibrene, kan være en mulighed. En anden er en vaskemaskine, der vasker uden brug af vand, hvilket virksomheden Tersus Solutions arbejder på.

Men som situationen er lige nu, står vi med et problem, der kræver handling fra beklædningsindustrien frem for ansvarsfralæggelse, påpeger Maria Westerbos, leder af organisationen Plastic Soup Foundation:

- Det er fornærmende, når de siger, at det ikke er deres problem. Det er også deres problem - det er alles problem.

Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, har netop udtalt, at man bør minimere brugen af plast i emballage og produkter som bildæk.

Det nye studie fra University of California, Santa Barbara, var i øvrigt finansieret af tøjproducenten Patagonia, der ud over at sælge tøj donerer penge til miljøtiltag og græsrodsorganisationer.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk