Topnyheder

Producenter af palmeolie skrotter løfte om at stoppe skovrydning


Miljøfolk har tidligere demonstreret mod palmeolieproducenten Cargill ved dens hovedkvarter i USA. Den er blandt de producenter, der dropper et ambitiøst løfte fra 2014. Foto: Rainforest Action Network/flickr

Det blev hyldet af miljøorganisationer, da store producenter af palmeolie i 2014 indgik et løfte om ikke at fælde mere skov i Indonesien. Løftet nåede dog ikke engang at holde i to år, da det nu er blevet skrottet. Det skriver flere internationale medier.

Løftet - kendt som Indonesia Palm Oil Pledge (Ipop) - blev indgået for at bekæmpe skovrydning og de mange skovbrande, der ofte hærger i landet som følge af rydningen.

Virksomhederne mener, at løftet ikke længere er nødvendigt og vil i stedet holde sig til de indonesiske myndighedernes egen, men også mindre restriktive, certificering kaldet Indonesia Sustainable Palm Oil (Ispo).

Disse virksomheder stod bag løftet

Ispo er obligatorisk og forbyder rydning af primærskove og tørvemoseskove. Det oprindelige løfte - Ipop - var frivilligt, men gik længere ved også at forbyde rydning af sekundær skov (genplantet efter fældning) og buskland.

Virksomhederne bag Ipop var Wilmar International, Golden Agri Resources, Cargill, Asian Agri, Musim Mas og Astra Agro Lestari.

Ifølge The Straits Times skriver Wilmar i en meddelelse, at Ipop-løftet ikke længere er nødvendigt, men at man vil fortsætte sin politik med ikke at rydde skov.

Miljøorganisationer kritiserer beslutningen: De mener, at virksomhederne er bukket under for pres fra regeringen, der tidligere har sagt, at Ipop-løftet skadede de små producenter, der ikke havde råd til at gå med på de bæredygtige vilkår, og man frygtede, at det ville føre til karteldannelse mellem de store producenter.

Værste skovbrande nogensinde registreret

Rydningen af skovene, der øger risikoen for skovbrande, førte sidst år til, at Indonesien blev ramt af de værste brande i sin historie. I oktober sidste år havde brandene sågar udledt flere drivhusgasser, end Tyskland gør på et helt år.

De var så omfattende, at flere områder i Indonesien og nabolandene Malaysia og Singapore var indhyllet i smog i flere måneder, antallet af folk med luftvejssygdomme steg markant, skoler blev lukket midlertidigt, og nogle flyafgange aflyst.

I et af de værst ramte områder - Palangkaraya på Borneo - var luftkvaliteten seks gange værre, end hvad der betegnes som "farligt".

Ekspert: Der er et stort behov for robuste tiltag

Glenn Hurowitz, senior fellow ved Centre for International Policies i Washington, USA, mener, at behovet for robuste tiltag for at beskytte Indonesiens skove aldrig har været større.

- Hvis industrien med palmeolie, papir og gummi ønsker at undgå en gentagelse, bliver de nødt til at gå sammen om at skabe sammenhængende, gennemsigtige strategier, siger han ifølge The Straits Times.

Rydningen af skovområder har flere negative følger: Den medvirker til at udrydde dyre- og plantearter, samtidig med at den øger klimabelastningen, fordi der bliver færre træer til at absorbere CO2'en atmosfæren. Desuden er der masser af drivhusgasser oplagret i skovbunden, så når den brændes af, frigives der massive mængder gasser til atmosfæren.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk