Topnyheder

Advokat kæmper for dyrene: "De behandles som slaver"


Desperate råb fra de øvrige tilhørere overdøves af en kvinde, der forsøger at berolige sin treårige søn: "Mor er lige her". Flere meter længere nede, presset op mod muren i indhegningen af Cincinnati Zoo, står den 17-årige sølvryg-gorilla Harambe. En stærkt truet dyreart, men også et ekstremt stærkt dyr - og den lille dreng er netop faldet ned til ham efter at have forceret et halvanden meter højt hegn og buskads.

Det skulle vise sig at blive Harambes sidste minutter.

Pludselig rykker den store gorilla sig hastigt gennem et vandløb og trækker den lille dreng med sig.

"Åh, gud," lyder det fra et vidne, og moderen forsøger igen at berolige sit barn:

"Mor elsker dig. Jeg er lige her."

Harambe standser og ser ned på drengen, som siddende i vandet kigger tilbage på den store gorilla. Pludselig trækker han drengen med sig videre gennem vandet.

Debat om dyrs rettigheder

Scenen udspillede sig for nylig i USA og endte med, at en dyrepasser skød og dræbte Harambe for at beskytte drengen. Men ville Harambe overhovedet skade drengen? Det er usikkert; mens den ene lejr hævder, at Harambe faktisk tog drengen i hånden og forsøgte at beskytte ham, har man fra zoo'ens side sagt, at man ikke turde løbe en risiko. Og havde man forsøgt at bedøve ham, ville det blot have gjort ham aggressiv.

Sagen har også vakt en debat om, hvor meget et dyrs liv vægter, og hvilke rettigheder dyr egentlig har. Det sidstnævnte er en kamp, som den 64-årige advokat Steven Wise fra Nonhuman Rights Project har dedikeret sit liv til at kæmpe.

Med stakkevis af materiale fra forskerverdenen har han bl.a. indtaget retslokalet og argumenteret for at få forflyttet chimpanser fra de mest sølle zoologiske haver og laboratorier til reservater med naturlige omgivelser. Dette juridiske opgør har han ikke vundet.

- Vi ønsker at ændre spørgsmålet fra, "hvilken art er du?" til "hvilket individ er du?" Det skal ikke være, "hvis du er et menneske, har du rettigheder. Hvis ikke, så har du ikke nogen". Ingen kan argumentere rationelt for, at grænsen skal trækkes dér, siger han til Los Angeles Times i et interview, der har sit udgangspunkt i den opsigtsvækkende sag om Harambe og den treårige dreng.

Ny dokumentarfilm

Tidligere i år havde dokumentarfilmen "Unlocking the Cage", med Steven Wise som omdrejningspunkt, premiere på Sundance Film Festival.

Hans fokus er på de arter, der af mennesket betragtes som de allermest intelligente dyr; hvaler, delfiner, aber og elefanter.

- Disse dyr er kognitivt set ekstraordinært komplekse, så når du indespærrer en chimpanse, så forstår chimpansen, at også i morgen vil han være i fængsel. Og så vidt han ved, vil det ikke få en ende, siger Steven Wise i traileren til dokumentaren.

Over for Los Angeles Times forklarer han, at han ikke betragter sig selv som en særligt stor dyreelsker. Godt nok har han en hund, men der også dyr, der skræmmer ham eller ikke fremkalder nogen kærlige følelser i ham. Det er dog ikke ensbetydende med, at han ikke vil kæmpe for deres ret til livet og friheden. Han mener, at mennesket grundlæggende behandler dyr som slaver, og at det hverken er retfærdigt eller moralsk.

Bog ændrede hans syn på dyr

Hans tankegang blev sparket i gang, da han læste den australske filosof Peter Singers værk "Animal Liberation" - en af de mest kendte bøger om menneskets forhold til og behandling af dyr. Efter at have læst den blev han vegetar og skiftede fokus i sit juridiske virke.

I første omgang fik han reddet ca. 150 hunde fra at blive aflivet - myndighederne mente, at hundene havde farlige træk. Da hans kamp blev indledt i 1980'erne, var der dog stort set ingen forståelse fra omverdenen, og han betragtede systemet som særdeles partisk.

- Det var, som om jeg repræsenterede slaverne i begyndelsen af 1800-tallet. Alt var bare imod dem, og de var et stykke ejendom. Dyr er i nøjagtig samme position, som slaver var før Borgerkrigen.

Hvilken rolle ønsker man at indtage?

De senere år er der dog sket et skifte i nogle folks syn på dyr - godt hjulpet på vej af YouTube og dokumentarfilm som "Blackfish" - om SeaWorld - og "Food, Inc." om den industrialiserede fødevareproduktion.

- Når folk ikke er enige med mig, får jeg bare ondt af dem, fordi de endnu ikke forstår, hvad der er rigtigt, siger han og tilføjer så:

- Ønsker du at gøre dig til dommeren, der stopper ikke-menneskelige dyr fra at blive frigjorte? Det er måske ikke for tidligt at begynde at tænke over, hvilken plads i historiebøgerne du får, siger han og henviser til, hvordan man nu betragter domstolenes rolle under slaveperioden.

Dokumentafilmen "Unlocking the Cage" får premiere på HBO i begyndelsen af 2017.

Og for Harambes vedkommende er der blevet stiftet en fond i hans navn - pengene går til bevarelsen af vilde gorillaer. Moderen til barnet, der faldt ned i hans indhegning, slipper ifølge en lokal anklager for tiltale. Hun var af sted med fire børn - heriblandt den lille dreng - og har forklaret, at han smuttede fra hende, da "hun vendte ryggen til".

Se traileren til "Unlocking the Cage" øverst i artiklen. Se en videooptagelse af episoden med Harambe herunder.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek