Topnyheder

Donationer af hud skal redde dyr fra læbestift og cremer


Tusindvis af dyr verden over bruges stadig til forsøg i kosmetikindustrien. Foto: Understanding Animal Research/flickr

Op mod 200.000 dyr verden over bliver hvert år udsat for forsøg i kosmetikbranchen, men det vil den britiske virksomhed XCellR8 ændre på. Her er forskere i gang med at udvikle en alternativ metode, der ikke kun overflødiggør dyreforsøg, men også skulle være mere nøjagtig end andre metoder. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hos XCellR8 bruger man nemlig hudceller doneret af patienter, som har fået udført plastikkirurgi, og cellerne dyrkes i laboratorier med henblik på at blive brugt i kosmetiske forsøg. Således kan man mere præcist end ved at bruge dyr vurdere et kosmetisk produkts effekt på menneskehuden; meget kosmetik absorberes af huden og ryger videre ind i blodet, hvorfor det er vigtigt at finde ud af, om det har konsekvenser for helbredet.

Flere kosmetikfirmaer har allerede sendt en række af deres produkter til XCellR8 for at få dem testet ved hjælp af den nye metode.

Har vundet en pris

Godt nok er det ikke helt nyt, at man benytter menneskeceller i stedet for dyr, men ifølge XCellR8's stifter dr. Carol Treasure, bruges der med de øvrige metoder fortsat ekstrakter fra dyr, og det vil man altså ikke her.

- En af de unikke ting ved XCellR8 er, at vi har fjernet alle disse komponenter, så vi virkelig har et dyrefrit testlaboratorium, siger hun til Reuters.

Dr. Katy Taylor, leder af Science at Cruelty Free International, kalder XCellR8 for en "pioner" og siger, at firmaets forskning helt kan overflødiggøre brugen af dyr i kosmetikbranchen.

XCellR8 er desuden blevet hædret med den årlige Lush Prize, som uddeles til initiativer, der har taget store skridt på vejen mod at få stoppet dyreforsøg.

Politikere skal overbevises

I 2013 forbød EU kosmetikprodukter med ingredienser testet på dyr efter marts 2013, men dyreforsøg i industrien er stadig lovligt i 80 pct. af verden, heriblandt i USA.

XCellR8 arbejder nu også på at overbevise verdens regeringer om, at dens dyrefri metode ikke kun skåner dyrene, men også giver mere retvisende resultater.

Også andre steder arbejder man på at udfase dyreforsøg. Forskere fra Institute of Bioengineering and Nanotechnology (IBN) i Singapore har ved hjælp af stamceller udviklet en metode, hvor de kan gro menneskelige nyreceller, som kan bruges til flere forskellige typer forsøg - eksempelvis når ny medicin skal testes.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE