Topnyheder

Tilladelse har givet katastrofalt bagslag for Afrikas elefanter


Et lovligt salg af elfenben har vist sig at øge krybskytteriet på dyrene. Foto: meaduva/flickr

Et lovligt, begrænset salg af elfenben skulle have begrænset ulovligt krybskytteri, men det har i dén grad givet bagslag og haft den stik modsatte effekt, hvilket har kostet adskillige elefanter livet. Det vister et nyt amerikansk studie.

Pres fra flere nationer, der fremførte det nu svækkede argument om fordelene ved et lovligt salg, førte ellers til, at Kina og Japan i 2008 fik tilladelse til at købe et lager af 107 ton elfenben for at videresælge dem. Håbet var, at det kunne sænke priserne på materialet og dermed stække det sorte marked, som bliver forsynet af krybskytter, men ifølge forskere har det lovlige salg i stedet medført en markant, permanent og udpræget stigning af krybskytteriet. Det skriver The Guardian.

Forskernes teori er, at det lovlige salg har været med til at blåstemple brugen af elfenben, hvilket har øget efterspørgslen på materialet.

- Vi har nu klare beviser på, at denne form for salg kan være katastrofalt. Det har givet bagslag på en meget skidt måde, siger en af studiets medforfattere professor Solomon Hsiang fra University of California Berkeley til The Guardian.

Han fortæller, at han inden studiets udarbejdelse faktisk var fortaler for et lovligt salg, men at han nu har ændret sin holdning "dramatisk".

Nationer vil have nyt lovligt salg

Forskerne fandt ikke kun en øget aktivitet blandt krybskytterne rundt om i Afrika, men også en dramatisk stigning på 70 pct. i konfiskeringen af illegale stødtænder, samme år som Kina og Japan fik tilladelsen til et lovligt salg.

- Vi undersøgte alternative forklaringer i vores data, men det bedste bevis peger stadig på, at det lovlige salg forværrede ødelæggelserne af elefantbestanden på tværs af Afrika, siger studiets medforfatter Nitin Sekar, ph.d. ved Princeton University.

Til september afholder det internationale organ for dyrehandel, Cites, en konference, hvor Zimbabwe og Namibia vil anmode om tilladelse til et nyt lovligt salg af elfenben, som landene har på lager.

En sådan tilladelse advarer Christopher Alden, professor ved London School of Economics, nu imod. Han medvirkede ikke til det nye studie, men kalder det for "robust", og på baggrund af dets fund fraråder han nye lovlige salg.

Af: Henrik Hindby Koszczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE