Topnyheder

Nyt studie: Heste forsøger ihærdigt at kommunikere med mennesker


Heste kommunikerer med mennesker ved at søge øjenkontakt og derefter give tegn til, hvad de ønsker. Foto: Pixabay

Nok kan de ikke tale menneskers sprog, men det forhindrer ikke hestene i at forsøge på deres egen måde at tiltvinge sig vores opmærksomhed for at opnå et specifikt mål.

Sådan lyder det i et nyt studie udarbejdet af to forskere fra hhv. School of Ethical Equitation, Italien, og University of Veterinary Medicine, Østrig. Det skriver magasinet The Horse.

- Heste er sociale dyr, som har udviklet evner til at fastholde deres sociale sammenhængskraft; harmoniske sammenhold, beskyttelse fra udefrakommende, social adfærd og sågar social indlæring. Vi ved nu, at deres egenskaber også indebærer en evne til at ville kommunikere med mennesker, siger Rachele Malavasi, ph.d. ved School of Ethical Equitation til The Horse.

Søgte øjenkontakt med mennesket

I forbindelse med studiet placerede forskerne to spande med mad, så hestene kunne se dem, men ikke nå dem på egen hånd. Hver hest havde en passer, der stod passivt ved siden af. Hesten var derfor afhængig af passerens hjælp for at få fat i spanden med mad og forsøgte tydeligvis at kommunikere med passeren; hestene ville i de fleste tilfælde skiftevis se på passeren og dernæst hen på spanden med mad som for at indikere, at passeren skulle hjælpe dem med at få spanden.

Hvis det ikke virkede, ville hestene udvise fleksibilitet i deres kommunikative strategi. De ville ryste med hovedet, svinge halen eller nikke hurtigt med hovedet henimod spanden, forklarer Rachele Malavasi.

Det måske mest bemærkelsesværdige ved studiet var dog, at hestene kun opførte sig så insisterende, når de havde passerens opmærksomhed - altså når passeren så direkte på hesten. I andre forsøg stod passeren med ansigtet væk fra hestene, som først ville forsøge at få øjenkontakt, men når det ikke lykkedes, ville gå hen og røre passeren med mulen for at få dennes opmærksomhed.

Heste udtænker en strategi

Den form for kommunikation betegnes som heterospecifik referencekommunikation - altså hvor dyret henvender sig til et specifikt individ og ved hjælp af kropssignaler eller lyde forsøger at opnå noget.

- At heste har denne evne betyder, at de ikke bare agerer uden at tænke over konsekvenserne ved deres handlinger. Tværtimod er de i stand til at udforme en mental plan, hvor de vurderer, hvor meget opmærksomhed deres publikum giver dem og derefter at modificere deres kommunikationsstrategi, så den passer til det, siger Rachele Malavasi.

Hun tilføjer, at mange hesteejere måske ikke har bemærket, at deres heste forsøger eller har forsøgt at kommunikere med dem, og nu har opgivet, fordi de ikke fik den fornødne opmærksomhed. Forskerne fandt da også klare forskelle i, hvor tydelige signaler hestene udviste, når de ville kommunikere - mens nogle var meget klare, benyttede andre heste sig af mere diskrete tegn.

Heste kommunikerer forskelligt

Rachele Malavasi anbefaler, at man som hesteejer eller -passer bruger tid på blot at observere hestene i deres adfærd.

Eftersom studiet kun er baseret på 14 hestes adfærd er der behov for yderligere forskning, men ikke desto mindre giver det et indblik i, hvordan heste forsøger at kommunikere med mennesker. Studiet er publiceret i tidsskriftet Animal Cognition.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE