Topnyheder

Klimaforandringerne kan have udryddet deres første pattedyr


Bramble Cay melomy er sandsynligvis den første pattedyrsart, der er blevet udryddet af klimaforandringerne. Foto: Ian Bell, EHP, State of Queensland

Bramble Cay melomy. Navnet på den lille gnaver kan fremover blive kendt som navnet på det første pattedyr, der er udryddet på grund af de nuværende klimaforandringer. Det er i hvert fald, hvad man med stor sandsynlighed kan konkludere, lyder det fra en gruppe forskere i en ny rapport.

Den lille gnaver, der ligner en krydsning af en hamster og en rotte, var ekstremt sjælden og var hidtil udelukkende observeret på den lille ø Bramble Cay, som ligger i den nordøstlige del af Torresstrædet.

"Dette er muligvis den første observerede udryddelse af et pattedyr på grund af de menneskeskabte klimaforandringer", står der i forskernes rapport.

De vurderer, at den stigende vandstand i havet og tiltagende stormvejr har ødelagt gnaverens levested og dermed kostet arten livet, da den ikke er blevet observeret siden 2009.

Dyr har svært ved at søge mod nye egne

- Jeg mener, at det her er bemærkelsesværdigt, fordi det illustrerer, hvordan en menneskeskabt udryddelse fungerer i realtid, siger dr. Anthony D. Barnosky, professor ved University of California, Berkeley, og ekspert i klimaforandringernes effekt på naturen, til New York Times.

Han fortæller, at gnaveren qua sit levested omringet af vand ikke havde mulighed for at flygte til andre egne, men at det er ikke kun dyr på øer, som er udsatte - også dem på fastlandet oplever en mur i form af menneskelig bebyggelse, der forhindrer dem i at flytte til andre områder, når deres levesteder destrueres af klimaforandringerne.

At forskerne nu konkluderer, at arten er udryddet, sker på baggrund af en ekspedition til Bramble Cay i 2014, hvor man foretog undersøgelser over godt en uge. På grund af øens blot 4 ha er det relativt overskueligt at undersøge artens bestand, og der blev foretaget en eftersøgning med 900 fælder, 200 kameraer og to timers daglig gåtur i området. Man fandt dog ingen spor af den i forvejen stærkt truede gnaver.

I rapporten til de australske myndigheder, der blev fremsendt tidligere i juni, står der, at man med stor sikkerhed kan konkludere, at arten er uddød.

Klamrer sig til et håb

Forskerne klamrer sig dog til håbet om, at den alligevel kan findes på andre øer, som endnu ikke er blevet undersøgt. Dermed mener forskerne, at det kan være for tidligt at konkludere, at arten er udryddet på global skala.

De opfordrer dog stadig den australske regering til at klassificere arten som uddød i naturen jf. en række naturbeskyttelseslove. Eftersom det er for tidligt at vurdere, om den er udryddet på kloden, bør det internationale organ IUCN ifølge forskerne klassificere den som "muligvis udryddet".

De første beretninger om den lille gnaver dateres tilbage til 1845, da europæiske sejlere beskrev dem som store rotter og forsøgte at dræbe dem med buer og pil. I 1970'erne var der hundredvis af dem på øen, men i 2004 indfangede forskere blot 12.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE